ΠΟΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ; | INMEDHEALTH

Πόση ποσότητα πρωτεΐνης πρέπει να λαμβάνουμε ημερησίως;

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση ανασκόπησης που μελετά την συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης στους ενήλικες - ηλικιωμένους.

Αρχικά επισημαίνεται πως, οι μειώσεις της μάζας και της δύναμης των σκελετικών μυών αποτελούν σημαντική συμβολή στην αύξηση της θνησιμότητας, της νοσηρότητας και της μειωμένης ποιότητας ζωής στους ηλικιωμένους. 

Έπειτα τονίζεται πως, σκοπός ήταν η ανασκόπηση των ορισμών της βέλτιστης πρωτεϊνικής κατάστασης - πρόσληψης και της βάσης τεκμηρίωσης για τη βέλτιστη διατροφική πρωτεϊνική πρόσληψη. 

Σημαντική αναφορά γίνεται στο γεγονός πως, οι τρέχουσες συνιστώμενες προσλήψεις πρωτεϊνών για τους ηλικιωμένους δεν συνυπολογίζουν την αντισταθμιστική απώλεια μυϊκής μάζας που συμβαίνει στις χαμηλότερες προσλήψεις πρωτεϊνών.

Συμπληρωματικά επισημαίνεται πως, οι ηλικιωμένοι έχουν χαμηλότερα ποσοστά πρωτεϊνικής σύνθεσης και πρωτεόλυσης ολόκληρου του σώματος ως απάντηση σε ένα αναβολικό ερέθισμα (άσκηση τροφίμων ή αντοχής). Παράλληλα γίνεται αναφορά πως, οι συστάσεις για το επίπεδο επαρκούς διαιτητικής πρόσληψης πρωτεϊνών για τους ηλικιωμένους πρέπει να ενημερώνονται με στοιχεία που προέρχονται από λειτουργικά αποτελέσματα. 

Συγκεκριμένα περιγράφεται πως, οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές αναφέρουν ένα σαφές όφελος από την αύξηση της διαιτητικής πρωτεΐνης στην αύξηση της άλιπης μάζας και τη δύναμη του ποδιού, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με άσκηση αντοχής. 

Τέλος τονίζεται πως, υπάρχουν καλά αποδεδειγμένα στοιχεία ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης από 1,0 έως 1,3 g / kg / ημέρα σε συνδυασμό με την προπόνηση αντιστάσεων 2 φορές την εβδομάδα μειώνει την απώλεια μυϊκής μάζας λόγω ηλικίας.

Πηγή: Nowson, C., & O'Connell, S. (2015). Protein Requirements and Recommendations for Older People: A Review. Nutrients, 7(8), 6874–6899. https://doi.org/10.3390/nu7085311

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com


Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια