ΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ! | INMEDHEALTH

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία σε παιδιά και τους εφήβους!

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση επιστημονικού άρθρου με θέμα το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία σε παιδιά και εφήβους.

Αρχικά επισημαίνετε πως, η παχυσαρκία μεταξύ των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων εμφανίστηκε ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας στον 21ο αιώνα, ενώ παράλληλα, η παγκόσμια επικράτηση της παιδικής παχυσαρκίας αυξήθηκε αξιοσημείωτα τις τελευταίες 3 δεκαετίες. 

Έπειτα, γίνεται αναφορά στο γεγονός πως, η αυξανόμενη επικράτηση της παιδικής παχυσαρκίας οδήγησε επίσης στην εμφάνιση ορμονικών ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία σε νεαρή ηλικία, ενώ παράλληλα, η παιδική παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά σχεδόν κάθε σύστημα οργάνων και συχνά προκαλεί σοβαρές συνέπειες, όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η δυσγλυκαιμία, η λιπώδης ηπατική νόσο και οι ψυχοκοινωνικές επιπλοκές.

Τονίζεται πως, αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα για την αύξηση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως, για όλους αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να αποτρέψουμε την παιδική παχυσαρκία καθώς και να εντοπίσουμε τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά σε πρώιμο στάδιο ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη θεραπεία και να επιτύχουν και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Τέλος γίνεται αναφορά πως, επί του παρόντος, οι επιλογές φαρμακοθεραπείας για τη θεραπεία της παιδιατρικής παχυσαρκίας είναι πολύ περιορισμένες και επομένως, η θέσπιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης που δίνει έμφαση στην κατάλληλη διατροφή, άσκηση και τροποποίηση συμπεριφοράς είναι ζωτικής σημασίας. Τονίζεται πως, ο ρόλος του ιατρού θα πρέπει να επεκταθεί πέρα ​​από το κλινικό περιβάλλον στην κοινότητα για να χρησιμεύσει ως πρότυπο και να υποστηρίξει την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Πηγή: Güngör N. K. (2014). Overweight and obesity in children and adolescents. Journal of clinical research in pediatric endocrinology, 6(3), 129–143. https://doi.org/10.4274/Jcrpe.1471

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com


Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια