ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ! | INMEDHEALTH

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής!

Ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση επιστημονικού άρθρου που μελετά την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Αρχικά επισημαίνεται πως, μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται πιο θερμά στη συμπληρωματική έρευνα είναι ο τύπος και η ποσότητα των αποδεικτικών στοιχείων που απαιτούνται για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής, ενώ παράλληλα, πολλά από τα ζητήματα που αφορούν την αποτελεσματικότητα περιλαμβάνουν αυτά που είναι κοινά στη δοκιμή όλων των φαρμάκων, όπως τα σχέδια μελέτης, οι δοκιμές σημαντικότητας, τα κατάλληλα αποτελέσματα, τα μεγέθη επιδράσεων, οι αποδεκτοί βιοδείκτες επιδράσεων και οι διαφορές μεταξύ στατιστικής και κλινικής σημασίας. 

Τονίζεται ιδιαίτερα πως, για να είναι αποτελεσματικά, τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να είναι βιοδιαθέσιμα και, σε ορισμένες χώρες, οι κανονισμοί δεν απαιτούν δοκιμή συμπληρωμάτων για αποσύνθεση και διάλυση και ορισμένα προϊόντα στην αγορά αποτυγχάνουν τέτοιων δοκιμών. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως, αυτό προκαλεί ανησυχία τόσο για τους ερευνητές όσο και για τις ρυθμιστικές αρχές, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα αυτά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις μελέτες της αποτελεσματικότητας του συμπληρώματος διατροφής. 

Έπειτα γίνεται αναφορά στο γεγονός πως, οι μέθοδοι in-vitro είναι διαθέσιμες για τη δοκιμή της αποσάθρωσης και της διάλυσης των φαρμάκων και αυτές είναι προσαρμόσιμες για χρήση με προϊόντα διατροφής, ενώ παράλληλα, οι ρυθμιστικές αρχές σε ορισμένες χώρες επιμένουν στις αλλαγές των αποτελεσμάτων σε βιοχημικούς δείκτες υποκατάστασης που επηρεάζουν την αιτιώδη πορεία προς την υγεία ή την απόδοση. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως, άλλοι δέχονται αλλαγές στους ενδιάμεσους βιοχημικούς δείκτες που μπορεί να είναι ή να μην υποκαθιστούν τα αποτελέσματα της υγείας, ενώ παράλληλα, αυτές οι σκέψεις έχουν έρθει στο προσκήνιο, διότι τα συμπληρώματα στην αγορά σε ορισμένες χώρες έχουν προφανώς ελάχιστα ή καθόλου αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. 

Τέλος, αναφέρεται ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόσφατης ανασκόπηση 63 τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο κλινικών δοκιμών συμπληρωμάτων διατροφής σε ενήλικες που διαπίστωσε ότι σε 45 από αυτούς δεν βρέθηκαν οφέλη, 10 έδειξαν τάση προς βλάβη και 2 εμφάνισαν τάση προς όφελος, ενώ 4 ανέφεραν πραγματικές βλάβη.

Στα τελικά συμπεράσματα αναφέρεται πως, πρόκειται για ένα πεδίο διαμάχης που είναι πολύ πολωμένο με τα ζητήματα που τίθενται και εξαρτώνται από τον τύπο του συμπληρώματος διατροφής που χρησιμοποιείται, ιδίως τα φυτικά φάρμακα, την ποιότητα των μελετών που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση και πρόσθετοι παράγοντες όπως η ποιότητα του προϊόντος του συμπληρώματος που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Πηγή: Dwyer, J. T., Coates, P. M., & Smith, M. J. (2018). Dietary Supplements: Regulatory Challenges and Research Resources. Nutrients, 10(1), 41. https://doi.org/10.3390/nu10010041

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια