ΠΩΣ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ; | INMEDHEALTH

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει την υγεία μας;

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση επιστημονικού άρθρου σχετικά με το αλκοόλ και την υγεία.

Αρχικά αναφέρεται πως, το αλκοόλ μπορεί να διαπεράσει σχεδόν κάθε όργανο και ιστό στο σώμα, με αποτέλεσμα τραυματισμό των ιστών και δυσλειτουργία οργάνων. 

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως, σημαντικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατάχρηση αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα κλινικές ανωμαλίες ενός από τα πιο σημαντικά συστήματα του σώματος, το ενδοκρινικό σύστημα. 

Έπειτα τονίζεται πως, αυτό το σύστημα εξασφαλίζει την σωστή επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων οργάνων, διασυνδέοντας με το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα και είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός σταθερού εσωτερικού περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα, το ενδοκρινικό σύστημα περιλαμβάνει τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-γοναδίας, τον άξονα του υποθαλάμου-υπόφυσης-θυρεοειδούς, τον άξονα αυξητικής ορμόνης υποθαλάμου-υπόφυσης-αυξητικής ορμόνης / ινσουλινικού αυξητικού παράγοντα 1 και τον υποθάλαμο- άξονα της υπόφυσης, καθώς και άλλες πηγές ορμονών, όπως το ενδοκρινικό πάγκρεας και ο ενδοκρινικός λιπώδης ιστός. 

Τέλος, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός πως, η κατάχρηση οινοπνεύματος διακόπτει όλα αυτά τα συστήματα και προκαλεί ορμονικές διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες διαταραχές, όπως δυσανεξία στο στρες, αναπαραγωγική δυσλειτουργία, προβλήματα θυρεοειδούς, ανοσολογικές ανωμαλίες και ψυχολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές.

Πηγή: Rachdaoui, N., & Sarkar, D. K. (2017). Pathophysiology of the Effects of Alcohol Abuse on the Endocrine System. Alcohol research : current reviews, 38(2), 255–276.

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια