ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ; | INMEDHEALTH

Η σύνδεση του αλκοόλ με τη θνησιμότητα και τον κίνδυνο καρκίνου σε ηλικιωμένους

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση μελέτης σχετικά με την σύνδεση αλκοόλ, θνησιμότητας και καρκίνου σε ηλικιωμένους!

Αρχικά αναφέρεται πως, ενώ η τρέχουσα έρευνα είναι σε μεγάλο βαθμό συνεπής ως προς τις βλάβες της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά τόσο τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου όσο και τη θνησιμότητα, υπάρχουν διαφορετικά μηνύματα σχετικά με την ασφάλεια της ελαφριάς μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Στόχος της μελέτης, ήταν η αξιολόγηση της σχέση μεταξύ της μέσης διάρκειας πρόσληψης αλκοόλ και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και θνησιμότητας.

Τονίζεται πως, η μελέτη έγινε με βάση τον πληθυσμό χρησιμοποιώντας δεδομένα από 99.654 ενήλικες (68,7% γυναίκες), ηλικίας 55-74 ετών, που συμμετείχαν στη δοκιμή διαλογής καρκίνου του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών (PLCO) των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως, τα μοντέλα αναλογικών κινδύνων Cox αξιολόγησαν τον κίνδυνο της συνολικής θνησιμότητας και της συγκεκριμένης αιτίας, της εμφάνισης καρκίνου (εξαιρουμένου του καρκίνου του δέρματος χωρίς μελάνωμα) και του συνδυασμένου κινδύνου καρκίνου και θανάτου σε κατηγορίες αυτοαναφερόμενων μέσων προσλήψεων αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με προσαρμογές. 

Επισημαίνεται πως, κατά τη διάρκεια 836.740 ατόμων-ετών παρακολούθησης (διάμεσος 8,9 έτη), σημειώθηκαν 9.599 θάνατοι και 12.763 πρωτογενείς καρκίνοι, ενώ παράλληλα, θετικές γραμμικές συσχετίσεις παρατηρήθηκαν μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής και της θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο και της συνολικής επίπτωσης του καρκίνου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως, παρατηρήθηκαν συσχετίσεις σχήματος J μεταξύ της μέσης κατανάλωσης αλκοόλ σε όλη τη διάρκεια της ζωής και της συνολικής θνησιμότητας, της θνησιμότητας που σχετίζεται με καρδιαγγειακά και του συνδυασμένου κινδύνου θανάτου ή καρκίνου, ενώ παράλληλα, σε σύγκριση με τα άτομα που καταναλώνουν ελαφριά ποσότητα αλκοόλ (1-3 ποτά την εβδομάδα), ποτέ ή σπάνια άτομα που πίνουν (<1 ποτό / εβδομάδα), καθώς και βαριά (2– <3 ποτά / ημέρα) και πολύ βαριά άτομα που πίνουν (3+ ποτά / ημέρα) είχε αυξημένη συνολική θνησιμότητα και συνδυασμένο κίνδυνο καρκίνου ή θανάτου. Αυτή η ανάλυση περιορίζεται σε ηλικιωμένους ενήλικες και είναι πιθανή η υπολειμματική σύγχυση από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.

Στα συμπεράσματα αναφέρεται πως, η μελέτη υποστηρίζει μια σχέση σχήματος J μεταξύ αλκοόλ και θνησιμότητας σε ηλικιωμένους ενήλικες, η οποία παραμένει μετά την προσαρμογή για τον κίνδυνο καρκίνου. Τονίζεται πως, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι προσλήψεις κάτω από 1 ποτό την ημέρα συσχετίστηκαν με τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Πηγή: Kunzmann, A. T., Coleman, H. G., Huang, W. Y., & Berndt, S. I. (2018). The association of lifetime alcohol use with mortality and cancer risk in older adults: A cohort study. PLoS medicine, 15(6), e1002585. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1002585

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com


Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια