ΝΕΡΟ: ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ | INMEDHEALTH

Νερό: Συστάσεις και σημασία πρόσληψης!

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση μελέτης με θέμα τις συστάσεις και την σημασία πρόσληψης νερού!

Αρχικά αναφέρεται πως, η καλή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για καλή υγεία και ευεξία. 

Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως, μέχρι πρόσφατα, υπήρχε μικρό ενδιαφέρον για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την πρόσληψη νερού.

Ωστόσο αναφέρεται πως, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η χαμηλή πρόσληψη νερού ή ήπια αφυδάτωση μπορεί να συνδέεται με τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, ενώ παράλληλα, οι ακριβείς εκτιμήσεις της πρόσληψης σε πληθυσμούς είναι απαραίτητες για τη διερεύνηση αυτών των σχέσεων. 

Τονίζεται πως, αυτό θα επιτρέψει τον εντοπισμό συγκεκριμένων πληθυσμών με κίνδυνο χαμηλής πρόσληψης νερού και θα επιτρέψει την αξιολόγηση της έκθεσης πιθανών μολύνσεων και συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στα ποτά και τα ποτά. Επιπλέον αναφέρεται οτι, τα δεδομένα από αυτές τις μελέτες για τον πληθυσμό χρησιμοποιούνται ως βάση των εθνικών συστάσεων για την πρόσληψη νερού και για τον καθορισμό και την αξιολόγηση των εθνικών πολιτικών για την υγεία, ενώ για παράδειγμα αναφέρεται πως, η EFSA βασίστηκε στις συστάσεις τους σε δεδομένα από μελέτες πληθυσμού από 13 ευρωπαϊκές χώρες και το εύρος πρόσληψης κυμαινόταν από 720 έως 2621 mL / ημέρα. 

Επισημαίνεται πως, αυτή η ποικιλομορφία δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από περιβαλλοντικές διαφορές. Ωστόσο τονίζεται πως, αυτή η μεταβλητότητα μπορεί, τουλάχιστον εν μέρει, να εξηγηθεί από την ασυνέπεια στις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται, καθώς καμία από τις έρευνες δεν χρησιμοποίησε ένα εργαλείο διατροφικής αξιολόγησης επικυρωμένο για τη συνολική πρόσληψη νερού.

Τέλος συγκεκριμένη αναφορά γίνεται στο γεγονός πως, είναι λογικό ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή συλλογή δεδομένων και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εγκυρότητα των συστάσεων, ενώ παράλληλα, η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης νερού και της υγείας απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση και ισχυρές μεθοδολογίες είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα δεδομένα είναι ακριβή και χρήσιμα για τον καθορισμό προτεραιοτήτων και πολιτικών για τη δημόσια υγεία.

Πηγή: Gandy J. (2015). Water intake: validity of population assessment and recommendations. European journal of nutrition, 54 Suppl 2(Suppl 2), 11–16. https://doi.org/10.1007/s00394-015-0944-8

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας



#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com


Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια