ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ; | INMEDHEALTH

Τι περιέχουν πραγματικά τα συμπληρώματα διατροφής;

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση ενότητας μελέτης με θέμα την ποιότητα των συμπληρωμάτων διατροφής

Αρχικά αναφέρεται πως, οι ρυθμιστικές αρχές, οι επαγγελματίες υγείας και οι κατασκευαστές συχνά διαφωνούν σχετικά με το πόσο απαιτούνται δοκιμές ποιότητας για συμπληρώματα. 

Τονίζεται πως, αυτό επαναλαμβάνεται από τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Φάρμακα 2014-2023, όπου η ποιότητα θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος του τομέα, ενώ παράλληλα, τα βοτανικά εκχυλίσματα και μείγματα παρουσιάζουν ιδιαίτερες προκλήσεις για την ανίχνευση εσφαλμένης αναγνώρισης και μόλυνσης. 

Έπειτα επισημαίνεται πως, η παρουσία μολυσματικών ουσιών τόσο βιολογικής όσο και χημικής φύσης σε συμπληρώματα είναι επίσης πρόκληση, ενώ παράλληλα, ορισμένες κατηγορίες συμπληρωμάτων, όπως πχ αθλητικών επιδόσεων, σεξουαλικής απόδοσης και προϊόντα απώλειας βάρους, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο σκόπιμο «spiking» με μη επισημασμένες ξένες ή συνθετικές ουσίες για να συγχέουν τις αναλυτικές τεχνικές και ακόμη και περιστασιακά την προσθήκη ενεργών συνθετικών φαρμάκων. 

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως, η ποιότητα αυτών είναι ένα ειδικό πρόβλημα για άτομα με εγγενή σφάλματα μεταβολισμού για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Β-6 ή η χολίνη που χρειάζονται αξιόπιστες, υψηλής ποιότητας πηγές θρεπτικών συστατικών, ενώ παράλληλα, σε χώρες που δεν απαιτούν τα πρόσθετα θρεπτικά συστατικά να είναι φαρμακευτικής ποιότητας ή να παρέχουν θρεπτικά συστατικά δωρεάν σε αυτούς τους ασθενείς, τα άτομα που πάσχουν πρέπει να αγοράσουν προϊόντα που ποικίλλουν σημαντικά στην ποιότητά τους στην ανοιχτή αγορά.

Τονίζεται ακόμα οτι, οι επιστημονικές προκλήσεις που εμπλέκονται σε όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα εξαρτώνται εν μέρει από την επάρκεια και την εφαρμογή αναλυτικών μεθόδων, ενώ φαίνεται πως λείπουν αναλυτικές μέθοδοι και πρότυπα αναφοράς για πολλές από τις χιλιάδες διαφορετικά βιοδραστικά συστατικά στα συμπληρώματα διατροφής και εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία σχετικά με το εάν είναι αποδεκτή μόνο μία μέθοδος επίσημης ανάλυσης. 

Επιπλέον επισημαίνεται πως, οι μέθοδοι που είναι κατάλληλοι για τα τρόφιμα μπορεί να μην είναι για τα συμπληρώματα διατροφής και οι απόψεις διαφέρουν επίσης σχετικά με το αν η κυβέρνηση ή ο ιδιωτικός τομέας είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη προτύπων αναφοράς και αναλυτικών μεθόδων και, εάν ο ιδιωτικός τομέας τα αναπτύξει, πώς μπορούν να διατηρηθούν ανεξάρτητα και αντικειμενικά και να δημοσιοποιηθούν για να αποφευχθεί η επανάληψη της προσπάθειας, διατηρώντας παράλληλα πλεονέκτημα μάρκετινγκ; 

Τέλος αναφέρεται πως, υπάρχει ένταση μεταξύ ερευνητών που επιθυμούν ολοένα και πιο ακριβείς αναλυτικές μεθόδους για συστατικά σε συμπληρώματα διατροφής και κατασκευαστές που ανησυχούν για την εμπειρογνωμοσύνη και το χρηματικό κόστος που απαιτείται για την εφαρμογή ορισμένων από τις μεθόδους. 

Πηγή: Dwyer, J. T., Coates, P. M., & Smith, M. J. (2018). Dietary Supplements: Regulatory Challenges and Research Resources. Nutrients, 10(1), 41. https://doi.org/10.3390/nu10010041

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com


Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια