ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ - ΕΠΙΛΟΧΕΙΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ! | INMEDHEALTH

Σωματική άσκηση και προγεννητική - επιλόχειος κατάθλιψη!

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση μελέτης για την επιλόχειο κατάθλιψη και την σωματική δραστηριότητα

Αρχικά αναφέρεται πως, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της μεταγεννητικής περιόδου, πολλές αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα μιας γυναίκας, τόσο στον ψυχικό όσο και στον σωματικό τομέα. 

Τονίζεται πως, η γέννηση ενός παιδιού και ένας νέος ρόλος - μιας μητέρας - μπορεί μερικές φορές να σχετίζεται με πολλά αρνητικά συναισθήματα, αβεβαιότητα, φόβο, άγχος, αηδία, κατάθλιψη ή θλίψη. 

Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό αναπτύσσεται εντός ενός μήνα από τον τοκετό και μπορεί να διαρκέσει έως και ένα έτος, ενώ παράλληλα, οι καταθλιπτικές διαταραχές που μπορεί να αναπτυχθούν σε μια νεαρή μητέρα επηρεάζουν τόσο την υγεία όσο και το νεογέννητο. 

Τονίζεται πως, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να προσπαθήσετε να αναζητήσετε παράγοντες που θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης σε αυτήν την περίοδο. 

Αναφέρεται πως, η μελέτη στοχεύει στην εκτίμηση της σχέσης μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την ανάπτυξη της μεταγεννητικής κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, ανασκόπηση της βιβλιογραφίας πραγματοποιήθηκε στη βάση δεδομένων Medline-PubMed. Οι όροι αναζήτησης ήταν «εγκυμοσύνη» ΚΑΙ «σωματική δραστηριότητα ΚΑΙ κατάθλιψη μετά τον τοκετό». Η μελέτη περιελάμβανε μόνο αγγλικές εκδόσεις που δημοσιεύθηκαν κατά την περίοδο 2000-2018. 

Τονίζεται πως, βρέθηκαν συνολικά 216 αναφορές. Μετά τον καθορισμό των κριτηρίων ένταξης και αποκλεισμού βάσει της ανάλυσης τίτλων και περιλήψεων, 173 άρθρα εξαιρέθηκαν από την κριτική. Συνολικά διαβάστηκαν 43 δημοσιεύσεις. Τέλος, 16 άρθρα συμπεριλήφθηκαν στην κριτική.

Αποδείχθηκε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της εγκυμοσύνης και του puerperium, ή στην ίδια τη μεταγεννητική περίοδο σε σύγκριση με την αδράνεια, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης σε έγκυες γυναίκες και μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι ουσιαστικός παράγοντας για την πρόληψη των καταθλιπτικών διαταραχών των γυναικών στη μεταγεννητική περίοδο.

Πηγή: Kołomańska-Bogucka, D., & Mazur-Bialy, A. I. (2019). Physical Activity and the Occurrence of Postnatal Depression-A Systematic Review. Medicina (Kaunas, Lithuania), 55(9), 560. https://doi.org/10.3390/medicina55090560

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com


Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια