ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΖΩΑ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ; | INMEDHEALTH

Αλλεργία στα ζώα: Τι πρέπει να γνωρίζω;

Τα ζώα είναι μια κοινή αιτία των συμπτωμάτων του άσθματος. Μπορεί να είστε αλλεργικός σε ένα μόνο ζώο ή σε περισσότερα. Συχνά είναι γάτες, σκυλιά, άλογα ή άλλα ζώα. Για μερικούς ανθρώπους, τα πτηνά μπορεί επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος.

Οι αλλεργίες των κατοικίδιων ζώων μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν είχατε σκύλο όταν ήσασταν νεότερος και δεν είχατε αλλεργική αντίδραση, θα μπορούσατε να είστε αλλεργικός στα σκυλιά τώρα.

Στην μελέτη αναφέρεται πως, τα ζώα είναι μια σημαντική πηγή αναπνευστικών αλλεργιογόνων και η ευαισθητοποίηση σε αλλεργιογόνα από γάτα ή / και σκύλο κατά την παιδική ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη άσθματος και ρινίτιδας αργότερα στη ζωή. 

Επισημαίνεται πως, ο προσδιορισμός και ο χαρακτηρισμός αλλεργιογόνων συστατικών είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας σε ασθενείς με αλλεργία στα κατοικίδια. 

Το ζώο περιέχει μοριακά αντιδραστικά μόρια και οι τρέχουσες προσπάθειες στοχεύουν στον προσδιορισμό ειδικών για τα είδη αλλεργιογόνων που έχουν υψηλή διαγνωστική ευαισθησία, ενώ παράλληλα, η διάγνωση με ανάλυση συστατικών επιτρέπει τη διάκριση της γνήσιας ευαισθητοποίησης από την πολλαπλή ευαισθητοποίηση. Η ακόλουθη μελέτη περιέχει μια λεπτομερή περιγραφή των αλλεργιογόνων συστατικών γάτας, σκύλου, αλόγου και μικρών ζώων.

Αναφορά γίνεται στο γεγονός πως, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, τα κατοικίδια είναι πολύ δημοφιλή: ανάλογα με την περιοχή, το 30-60% όλων των νοικοκυριών έχουν ένα ή περισσότερα κατοικίδια ζώα. Τα πιο συνηθισμένα ζώα συντροφιάς είναι σκύλοι και γάτες, μετά τα ψάρια, μικρά θηλαστικά και πουλιά. 

Η έκθεση είναι υψηλή σε σπίτια με κατοικίδια ζώα και εργασιακό περιβάλλον, αλλά έχει αποδειχθεί παθητική μεταφορά σε δημόσιους χώρους για τα αλλεργιογόνα γάτας, σκύλου και αλόγου. Τα αλλεργιογόνα γάτας και σκύλου είναι καλά χαρακτηρισμένα μόρια, ενώ τα αλλεργιογόνα από μικρά θηλαστικά και ασυνήθιστα κατοικίδια ζώα είναι λιγότερο γνωστά.

Αν έχετε συγκεκριμένες απορίες, σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Πηγή: Curin, M., & Hilger, C. (2017). Allergy to pets and new allergies to uncommon pets. Allergologie select, 1(2), 214–221. https://doi.org/10.5414/ALX01842E

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com


Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια