ΠΩΣ ΤΟ ΞΙΝΟΚΕΡΑΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ! | INMEDHEALTH

Τα οφέλη των κερασιών στην ανθρώπινη υγεία!

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση μελέτης με θέμα τα οφέλη των κερασιών στην ανθρώπινη υγεία

Αρχικά αναφέρεται πως, το αυξημένο οξειδωτικό στρες συμβάλλει στην ανάπτυξη και την εξέλιξη πολλών χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών του ανθρώπου. 

Τονίζεται πως, τα κεράσια είναι μια πλούσια πηγή πολυφαινολών και βιταμίνης C που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στόχος της μελέτης είναι να συγκεντρωθούν τα αποτελέσματα από μελέτες σε ανθρώπους σχετικά με τα οφέλη για την υγεία τόσο των γλυκών όσο και των ξινών κερασιών, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που παράγονται από αυτά (χυμός, σκόνη, συμπύκνωμα, κάψουλες). 

Αναφέρεται πως, βρέθηκαν 29 δημοσιευμένες μελέτες σε ανθρώπους που εξέτασαν τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κερασιών. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες είχαν διάρκεια μικρότερη των 2 εβδομάδων (εύρος 5 ώρες έως 3 μήνες) και εξυπηρετούσαν το ισοδύναμο 45 έως 270 κεράσια / ημέρα (ανθοκυανίνες 55-720 mg / ημέρα). 

Επισημαινέται ότι, τα δύο τρίτα αυτών των μελετών τυχαιοποιήθηκαν και ελέγχθηκαν με εικονικό φάρμακο. Η κατανάλωση κερασιών μείωσε δείκτες για οξειδωτικό στρες σε μελέτες 8/10, φλεγμονής στις 11/16, μυϊκού πόνου που προκαλείται από άσκηση και απώλεια δύναμης σε 8/9, αρτηριακής πίεσης σε 5/7, αρθρίτιδας στα 5/5 και παρατηρήθηκε βελτίωση ύπνου σε 4/4.

Τα κεράσια μείωσαν επίσης την αιμοσφαιρίνη A1C (HbA1C), την πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (VLDL) και τα τριγλυκερίδια / λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (TG / HDL) σε διαβητικές γυναίκες και τα VLDL και TG / HDL σε παχύσαρκους συμμετέχοντες. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση γλυκών ή ξινών κερασιών μπορεί να προάγει την υγεία με την πρόληψη ή τη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής.

Πηγή: Kelley, D. S., Adkins, Y., & Laugero, K. D. (2018). A Review of the Health Benefits of Cherries. Nutrients, 10(3), 368. https://doi.org/10.3390/nu10030368

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια