ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΟΥΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ? | INMEDHEALTH


Τι σημαίνει το χρώμα των ούρων για την υγεία μας?

Τις περισσότερες φορές, τα ούρα έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα επειδή περιέχουν ουροχρώμα, μία από τις ουσίες που παράγονται όταν η αιμοσφαιρίνη υποχωρεί.

Περιστασιακά όμως, τα ούρα μπορούν να έχουν διαφορετικό χρώμα. Βλέποντας κόκκινο ή πορτοκαλί αντί για το συνηθισμένο κίτρινο μπορεί να είναι ανησυχητικό, ειδικά αν υπάρχουν επίσης συμπτώματα όπως αίσθημα καύσου ή πόνος με ούρηση. Ένα μη φυσιολογικό χρώμα των ούρων μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι μιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης και θα πρέπει να συζητηθεί με έναν ειδικό γιατρό.

Τα ούρα μπορούν επίσης να αλλάξουν χρώμα για αβλαβείς λόγους που έχουν να κάνουν με τα τρόφιμα που έχετε φάει ή τα φάρμακα που παίρνετε.

Ακολουθεί μια σύντομη ανασκόπηση ορισμένων αλλαγών στο χρώμα και τι σημαίνουν.

1) Σκούρο κίτρινο
Αν τα ούρα σας είναι σκούρο κίτρινο, ενδέχεται να περιέχουν λιγότερα ύδατα και περισσότερα απόβλητα από το συνηθισμένο, πράγμα που μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχετε αφυδατωθεί από το να μην πίνετε αρκετό υγρό.

2) Κόκκινο
Το κόκκινο των ούρων μπορεί να ποικίλει από ροζ έως πολύ σκούρο κόκκινο. Μια απλή εξέταση μπορεί να πει αν το κόκκινο χρώμα είναι από αιματουρία, τον ιατρικό όρο για το αίμα στα ούρα. Τα ούρα μπορούν επίσης να γίνουν κόκκινα εάν περιέχουν μυοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη δέσμευσης οξυγόνου στα μυϊκά κύτταρα που είναι παρόμοια με την αιμοσφαιρίνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια. 

3) Καφέ ή μαύρο
Εάν το κόκκινο των ούρων είναι σκοτεινό, μπορεί να φαίνεται καφέ ή και μαύρο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι αιτίες των καφέ ή μαύρων ούρων μπορεί να είναι οι ίδιες με εκείνες των κόκκινων ούρων.

4) Πορτοκαλί
Αρκετά φάρμακα μπορούν να μετατραπούν σε πορτοκαλί ούρα. Μεγάλες ποσότητες καρότων ή χυμού καρότου μπορούν επίσης να δώσουν στα ούρα μια πορτοκαλί χροιά.

5) Μπλε
Το κυανό του μεθυλενίου έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να οδηγήσει σε μπλε ούρα, έτσι μερικές φορές μπορεί να βρεθεί σε φάρμακα και θεραπείες στο σπίτι. 

6) Πράσινα
Εάν η μπλε χρωστική ουσία φτάσει στα ούρα, το χρώμα είναι συχνά πράσινα επειδή το μπλε αναμιγνύεται με το κίτρινο ουροχρώμο που είναι φυσικά παρόν. Υπάρχουν αναφορές περιπτώσεων πολλών φαρμάκων που προκαλούν πράσινα ή μπλε πράσινα ούρα. Ο αποχρωματισμός είναι μια αβλαβής παρενέργεια. Τα σπαράγγια προσθέτουν μερικές φορές μια πρασινωπή χροιά που είναι επίσης απόλυτα ακίνδυνη. Αλλά τα πράσινα ούρα μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος ή μιας βακτηριακής λοίμωξης που έχει εισέλθει στο αίμα (βακτηριαιμία).

Πηγή: Singh, Akhilesh & Agrawal, Prabhat & Singh, Amit & Singh, Omkar. (2014). Differentials of abnormal urine color: A review. Annals of Applied Bio-Sciences (AABS). 1. R21-R25. 

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, BSc Nursing, RN, CPT, MSc (c) Rehabilitation Sciences

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια