ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ; | INMEDHEALTH

Καρδιακή προσβολή: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου;

Ακολουθεί παρουσίαση άρθρου με θέμα την καρδιακή προσβολή, τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου.

Αρχικά αναφέρεται πως, οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ παράλληλα, οι καρδιακές προσβολές (επίσης γνωστές ως έμφραγμα του μυοκαρδίου) συμβαίνουν όταν ένα μέρος του καρδιακού μυός δεν λαμβάνει επαρκή ροή αίματος.. 

Τονίζεται ότι, η έγκαιρη επέμβαση είναι κρίσιμη για την πρόληψη της θνησιμότητας σε περίπτωση καρδιακής προσβολής, ενώ παράλληλα, ο εντοπισμός σημείων και συμπτωμάτων καρδιακής προσβολής από τα θύματα ή τους παρευρισκόμενους και η ανάληψη άμεσης δράσης καλώντας υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η έγκαιρη λήψη επείγουσας περίθαλψης και συνεπώς να βελτιωθεί η πιθανότητα επιβίωσης. 

Επιπλέον επισημαίνεται ότι, μια πρόσφατη έκθεση που χρησιμοποιεί στοιχεία της Εθνικής Έρευνας Συνέντευξης Υγείας (NHIS) από το 2014 διαπίστωσε ότι το 47,2% των ενηλίκων των ΗΠΑ θα μπορούσε να δηλώσει και τα πέντε κοινά συμπτώματα καρδιακής προσβολής (σαγόνι, λαιμό ή δυσφορία στην πλάτη, αδυναμία ή ζάλη, δυσφορία στο στήθος, δυσφορία στο χέρι ή στον ώμο και δύσπνοια) και ήξερε να καλέσει τις υπηρεσίες έκτατης ανάγκης, εάν κάποιος είχε καρδιακή προσβολή. 

Τονίζεται ακόμα ότι, για να εκτιμήσει τις αλλαγές στην ευαισθητοποίηση και την ανταπόκριση σε μια φαινομενική καρδιακή προσβολή, το CDC ανέλυσε δεδομένα από το NHIS για να αναφέρει την επίγνωση των συμπτωμάτων καρδιακής προσβολής και να καλέσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στους ενήλικες των ΗΠΑ το 2008, το 2014 και το 2017. Συγκεκριμένα, το προσαρμοσμένο ποσοστό των ατόμων που γνώριζαν και τα πέντε κοινά συμπτώματα καρδιακής προσβολής αυξήθηκαν από 39,6% το 2008 σε 50,0% το 2014 και σε 50,2% το 2017, ενώ παράλληλα, το προσαρμοσμένο ποσοστό των ενηλίκων που ήξεραν να καλούν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, εάν κάποιος είχε καρδιακή προσβολή αυξήθηκε από 91,8% το 2008 έως 93,4% το 2014 και 94,9% το 2017. 

Τέλος αναφέρεται ότι, οι επίμονες ανισότητες στην επίγνωση των συμπτωμάτων καρδιακής προσβολής παρατηρήθηκαν από δημογραφικά χαρακτηριστικά και ομάδα καρδιαγγειακού κινδύνου. Αναφέρεται επίσης πως, οι πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης για τη δημόσια υγεία και η συστηματική ενσωμάτωση της κατάλληλης ευαισθητοποίησης και δράσης σε απάντηση σε μια αντιληπτή καρδιακή προσβολή θα πρέπει να επεκταθούν σε όλη τη συνεχή φροντίδα του συστήματος υγείας.

Πηγή: Fang, J., Luncheon, C., Ayala, C., Odom, E., & Loustalot, F. (2019). Awareness of Heart Attack Symptoms and Response Among Adults - United States, 2008, 2014, and 2017. MMWR. Morbidity and mortality weekly report, 68(5), 101–106. https://doi.org/10.15585/mmwr.mm6805a2

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια