ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ: ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ; | INMEDHEALTH

Πονοκέφαλος: Πότε να πρέπει να ανησυχείτε;

Ακολουθεί παρουσίαση συστηματικής επισκόπησης με θέμα την συσχέτιση της κοιλιακάκης και του πονοκέφαλου.

Αρχικά αναφέρεται ότι, ο στόχος αυτής της συστηματικής επισκόπησης ήταν να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ κοιλιοκάκης (CD) και πονοκέφαλου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι, οι στόχοι ήταν να διερευνηθεί ο ρόλος της δίαιτας χωρίς γλουτένη (GFD) και να περιγραφούν τα ευρήματα απεικόνισης σε εκείνα που επηρεάζονται από πονοκεφάλους που σχετίζονται με το CD.

Τονίζεται πως, μια συστηματική αναζήτηση βιβλιογραφίας με βάση υπολογιστή πραγματοποιήθηκε στη βάση δεδομένων PubMed. Πληροφορίες σχετικά με τον τύπο της μελέτης, το μέγεθος του πληθυσμού, την ηλικιακή ομάδα που περιλαμβάνεται, τον επιπολασμό του CD μεταξύ εκείνων με πονοκέφαλο και αντίστροφα, τα αποτελέσματα απεικόνισης, τη φύση του πονοκέφαλου και την ανταπόκριση στην GFD.

Επισημαίνεται ότι, συνολικά, 40 άρθρα που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1987 και 2017 πληρούσαν τις προϋποθέσεις για συμπερίληψη σε αυτήν την κριτική.

Αναφέρεται ακόμα ότι, ο μέσος συγκεντρωτικός επιπολασμός κεφαλαλγίας μεταξύ αυτών με CD ήταν 26% σε ενήλικες πληθυσμούς και 18,3% σε παιδιά. Οι πονοκέφαλοι μοιάζουν συνήθως με ημικρανία. Σε παιδιά με ιδιοπαθή κεφαλαλγία, ο επιπολασμός του CD είναι 2,4%, ενώ τονίζεται οτι τα δεδομένα για ενήλικες πληθυσμούς δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι, η απεικόνιση του εγκεφάλου μπορεί να είναι φυσιολογική, αν και μπορεί να υπάρχουν ασβεστοποιήσεις εγκεφάλου στο CT, ανωμαλίες λευκής ύλης στη μαγνητική τομογραφία και διαταραχή της περιφερειακής εγκεφαλικής ροής αίματος στο SPECT. Το GFD φαίνεται να είναι μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του πονοκέφαλου στο πλαίσιο του CD, οδηγώντας σε ολική επίλυση πονοκεφάλων σε έως και 75% των ασθενών.

Τέλος τονίζεται πως, υπάρχει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης CD μεταξύ ιδιοπαθούς πονοκέφαλου και αντιστρόφως. Επομένως, οι ασθενείς με πονοκέφαλο άγνωστης προέλευσης θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση για CD, καθώς αυτοί οι ασθενείς μπορεί να επωφεληθούν συμπτωματικά από GFD.

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

Πηγή: Zis, P., Julian, T., & Hadjivassiliou, M. (2018). Headache Associated with Coeliac Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 10(10), 1445. https://doi.org/10.3390/nu10101445

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια