ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ; | INMEDHEALTH

Τι είναι ο εθισμός στην άσκηση;

Ακολουθεί παρουσίαση επισκόπησης με θέμα την άσκηση και τον εθισμό.

Αρχικά αναφέρεται οτι, η πρακτική των αθλημάτων / δραστηριοτήτων αντοχής έχει κερδίσει τους περισσότερους πιστούς τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στην ικανότητά της να διατηρεί και να βελτιώνει την υγεία.

Ωστόσο επισημαίνεται πως, τα χαρακτηριστικά και η προσβασιμότητα τους έχουν διευκολύνει την εμφάνιση εθιστικών συμπεριφορών, ενώ παράλληλα, η υπερβολική εξάσκηση μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που βλάπτουν σοβαρά την υγεία, στο βαθμό που τα άτομα δεν μπορούν να ελέγξουν αυτήν τη συμπεριφορά.

Έπειτα τονίζεται πως, αναγνωρίζοντας ότι ο εθισμός στην άσκηση εξακολουθεί να είναι μια αμφιλεγόμενη έννοια, ο στόχος της παρούσας επισκόπησης είναι να αναλύσει την κατάσταση της έρευνας σχετικά με τις εθιστικές συμπεριφορές άσκησης, ειδικά με επίκεντρο τα αθλήματα τρεξίματος και αντοχής.

Αναφέρεται ακόμα ότι, για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε αναζήτηση που χρονολογείται από το 2010 και μετά στις βάσεις δεδομένων Pubmed, Scopus, Web of Science και EBSCOhost, ενώ παράλληλα, από συνολικά 2.675 άρθρα στις τέσσερις βάσεις δεδομένων, 25 ήταν επιλέξιμα για την τελική αξιολόγηση.

Τονίζεται ότι, οι μελέτες που εξετάστηκαν επιβεβαίωσαν ότι η υπερβολική άσκηση θα μπορούσε να ενθαρρύνει την εμφάνιση εθιστικών συμπεριφορών και προβλημάτων υγείας, ενώ παράλληλα, οι περισσότερες έρευνες ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν διαφορές ηλικίας ή φύλου στην εξάρτηση από την άσκηση μεταξύ των επαγγελματιών του αθλητισμού αντοχής.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι, το εμμονικό πάθος και η αφοσίωση στις αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να είναι προγνωστικά για τον εθισμό στην άσκηση. Λόγω της ορολογικής σύγχυσης και της ποικιλίας των εργαλείων που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του εθισμού, τα ποσοστά επικράτησης διαφέρουν πολύ μεταξύ των μελετών, με τιμές που αναφέρονται κυμαίνονται από 3 έως 42%. Επιπλέον τονίζεται οτι, είναι σαφές ότι υπάρχουν προβλήματα στην οριοθέτηση, τον ορισμό και τη διάγνωση αυτού του είδους συμπεριφοράς, η οποία οδήγησε στον εθισμό στην άσκηση που δεν θεωρείται ακόμη διαταραχή της συμπεριφοράς.

Πηγή: Nogueira, A., Molinero, O., Salguero, A., & Márquez, S. (2018). Exercise Addiction in Practitioners of Endurance Sports: A Literature Review. Frontiers in psychology, 9, 1484. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.01484

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, BSc Nursing, RN, CPT, MSc candidate "Rehabilitation Sciences"

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια