ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗ ΣΤΗΝ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ; | INMEDHEALTH

Έχει αποτέλεσμα η κουρκουμίνη στην αρθρίτιδα; 

Ακολουθεί παρουσίαση μελέτης με θέμα την επίδραση της κουρκουμίνης στην αρθρίτιδα.

Αρχικά αναφέρεται ότι, η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική ασθένεια της άρθρωσης που επηρεάζει τη γήρανση των πληθυσμών παγκοσμίως. 

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι, έχει μια υποκείμενη φλεγμονώδη αιτία, η οποία συμβάλλει στην απώλεια χονδροκυττάρων, οδηγώντας σε μειωμένη στιβάδα χόνδρου στις προσβεβλημένες αρθρώσεις, ενώ οι ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι δυνητικοί παράγοντες θεραπείας για την οστεοαρθρίτιδα. 

Επιπλέον τονίζεται πως, η κουρκουμίνη που προέρχεται από το είδος Curcuma είναι μια αντιφλεγμονώδης ένωση ως έχει. Αυτή η ανασκόπηση στοχεύει να συνοψίσει τις αντι-οστεοαρθριτικές επιδράσεις της κουρκουμίνης που προέρχονται από κλινικές και προκλινικές μελέτες. 

Επισημαίνεται ακόμα ότι, έχουν διεξαχθεί πολλές κλινικές δοκιμές για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας της κουρκουμίνης σε οστεοαρθριτικούς ασθενείς. Εκχυλίσματα ειδών Curcuma, curcuminoids και ενισχυμένη κουρκουμίνη, χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις μελέτες. 

Τονίζεται ότι, οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα εμφάνισαν βελτίωση στον πόνο, τη σωματική λειτουργία και την ποιότητα ζωής μετά τη λήψη κουρκουμίνης. Ανέφεραν επίσης μειωμένη ταυτόχρονη χρήση αναλγητικών και παρενεργειών κατά τη διάρκεια της θεραπείας. 

Μελέτες in vitro έδειξαν ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε να αποτρέψει την απόπτωση των χονδροκυττάρων, να καταστέλλει την απελευθέρωση πρωτεογλυκανών και μεταλλικών μεταλλοπρωτεασών και έκφραση κυκλοοξυγενάσης, προσταγλανδίνης Ε-2 και φλεγμονωδών κυτοκινών σε χονδροκύτταρα. 

Συμπερασματικά αναφέρεται ότι, η κουρκουμίνη είναι πιθανός υποψήφιος για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Απαιτούνται πιο καλά προγραμματισμένες τυχαιοποιημένες δοκιμές ελέγχου και βελτιωμένη σύνθεση κουρκουμίνης για να δικαιολογήσουν τη χρήση κουρκουμίνης στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

Πηγή: Chin K. Y. (2016). The spice for joint inflammation: anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug design, development and therapy, 10, 3029–3042. https://doi.org/10.2147/DDDT.S117432

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια