ΜΠΟΡΕΙ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ; | INMEDHEALTH

Μπορεί η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D να βοηθήσει τους ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ);

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Μαρία Κοντοέ, μας αναλύει

Το ΣΕΕ συνιστά μία από τις πιο συχνές γαστρεντερικές διαταραχές. Για την αντιμετώπισή του δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, ωστόσο διάφορες προσεγγίσεις φαίνεται να βελτιώνουν τη συμπτωματολογία. Μεταξύ άλλων έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D θα μπορούσε να εξομαλύνει τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.

Στη μελέτη των Jalili et al., 116 ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (διάγνωση βασισμένη στα κριτήρια Rome III) και με επίπεδα βιταμίνης D < 30 ng/ mL τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες. Η ομάδα παρέμβασης λάμβανε 50000 IU βιταμίνη D για 6 εβδομάδες ενώ η ομάδα ελέγχου placebo για αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Η κλινική μελέτη ήταν διπλά τυφλή.

Στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης αξιολογήθηκαν ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, η διαιτητική πρόσληψη με 3ήμερα ημερολόγια καταγραφής και τα συμπτώματα καθώς και η ποιότητα ζωής των ασθενών με  χρήση επικιρωμένων ερωτηματολογίων. - Symptoms Severity Score (IBS-SSS), Quality of Life Score (BS-QOL)-

Παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων της 25-OH-βιταμίνης D στο γκρουπ της παρέμβασης και όχι στην ομάδα ελέχγου, όπως αναμενόταν. Τα σκορ για τη βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής (IBS-SSS και BS-QOL) αυξήθηκαν στατιστικά σημαντικά στην ομάδα παρέμβασης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Ποια συμπεράσματα προκύπτουν από την παραπάνω μελέτη;

Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με ΣΕΕ. Ωστόσο, στην εν λόγω μελέτη οι ερευνητές δεν έλαβαν υπόψη την έκθεση των συμμετεχόντων στην ηλιακή ακτινοβολία και την επακόλουθη σύνθεση βιταμίνης D. Σε κάθε περίπτωση η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D θα μπορούσε να συμβάλει στον καλύτερο έλχεγχο μηχανισμών οι οποίοι εμπλέκονται στην παθογένεση του Συνδρόμου, όπως ενδεικτικά η εντερική διαπερατότητα, η υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού, οι αλλαγές της εντερικής μικροχλωρίδας κ.ά.

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6390425/

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια