ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ; | INMEDHEALTH

Σχετίζονται τα αναψυκτικά με ζάχαρη με τον κίνδυνο για καρκίνο;

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Μαρία Κοντοέ, μας αναλύει,

Η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη έχει αυξηθεί από το 1990 μέχρι το 2016 περισσότερο από 40% και έχει συσχετιστεί θετικά με την παχυσαρκία καθώς και με μεταβολικά νοσήματα όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2.

Υπάρχει, ωστόσο, συσχέτιση και με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου;
Πολύ πρόσφατα, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης NutriNed-Sante. Η συγκεκριμένη μελέτη έλαβε χώρα στη Γαλλία από το 2009 σε ένα δείγμα 101257 υγιών ενήλικων, μέσης ηλικίας 42.2 ετών, των οποίων τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και η διαιτητική πρόσληψη αξιολογούνταν κάθε 6 μήνες για μέχρι 9 έτη. Διερευνήθηκε η εμφάνιση ή μη διαφόρων τύπων καρκίνου. 

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη εμφανίζει θετική και μάλιστα δοσοεξαρτώμενη συσχέτιση με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου κάθε είδους καθώς και με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού συγκεκριμένα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη μελέτη, στα αναψυκτικά με ζάχαρη συμπεριλαμβάνονταν και οι χυμοί φρούτων 
καθώς και ότι τα αναψυκτικά στα οποία περιέχονται τεχνητά γλυκαντικά δεν εμφάνισαν συσχέτιση.

Συμπεράσματα:
Τα αναψυκτικά με ζάχαρη καταναλώνονται από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στο Δυτικό κόσμο και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι υπεύθυνα σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση του επιπολασμού του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στις μέρες μας. 

Ένα με δύο αναψυκτικά με ζάχαρη καθημερινά φαίνεται να αυξάνουν κατά 26 % τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 ενώ μόλις 1 για τουλάχιστον 2 δεκαετίες φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20% στους άνδρες. 

Η συνήθεια αυτή έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην υγεία των οστών μας ενώ τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης αποτελούν μία ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση αυτού του διατροφικού pattern και με την καρκινογένεση. Τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να είναι μία λιγότερο θερμιδογόνα εναλλακτική, ωστόσο και αυτά συσχετίστηκαν σε μελέτες με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 & υπέρτασης.

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βιβλιογραφία: 
https://www.bmj.com/content/366/bmj.l2408

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια