ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ; | INMEDHEALTH


Μπορεί η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου να βοηθήσει τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο;

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Μαρία Κοντοέ, μας αναλύει,

Η μελέτη των Gomes et al. έλαβε χώρα στη Βραζιλία και εξέτασε την επίδραση της αυξημένης πρόσληψης ασβεστίου συνδυαστικά με ενεργειακό έλλειμμα σε συνιστώσες του μεταβολικού συνδρόμου καθώς και στο καρδιομεταβολικό προφίλ ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2).

Πρόκειται για τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη κλινική δοκιμή με δύο ομάδες (ομάδα παρέμβασης: υψηλή σε ασβέστιο από άπαχα γαλακτοκομικά διατροφή και ομάδα ελέγχου: χαμηλή σε ασβέστιο διατροφή). Η διάρκεια κάθε παρέμβασης ήταν 12 εβδομάδες με 1 ενδιάμεση washout περίοδο 8 εβδομάδων. 

Στη μελέτη συμμετείχαν 14 ενήλικες ασθενείς (20-59 ετών) με ΣΔ2, οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου και οι οποίοι δεν λάμβαναν ινσουλίνη, είχαν χαμηλή συνήθη πρόσληψη ασβεστίου (<600mg/d) και ελαφριά ή μέτρια φυσική δραστηριότητα. Άτομα τα οποία λάμβαναν συμπληρώματα ή άλλη φαρμακευτική αγωγή , γυναίκες στην εμμηνόπαυση, έγκυες ή θηλάζουσες καθώς και άτομα με συννοσυρότητα αποκλείστηκαν από το πρωτόκολλο.

Και στις δύο περιόδους παρέμβασης οι εθελοντές ακολουθούσαν διαιτολόγιο με ενεργειακό έλλειμμα 500 θερμίδων ημερησίως. Η ομάδα παρέμβασης λάμβανε καθημερινά για 12 εβδομάδες ένα shake με 700 mg ασβεστίου καθημερινά στο πρωινό της γεύμα ενώ η ομάδα ελέγχου ένα shake με 6.4 mg ασβεστίου. Τα υπόλοιπα γεύματα και σνακς της ημέρας επιλέγονταν κατά βούληση.

Στο τέλος στην ομάδα παρέμβασης σημειώθηκε αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου και φωσφόρου όπως ήταν αναμενόμενο καθώς και διαιτητικών ινών, ενώ δεν σημειώθηκε καμία άλλη διαφορά ως προς την πρόσληψη μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών μεταξύ των δύο ομάδων.

Η πρόσληψη ασβεστίου στην ομάδα παρέμβασης εκτιμάται στα 1200 mg (700 από το shake και 500 mg ακόμα από την κατά βούληση κατανάλωση τροφίμων) και συσχετίστηκε θετικά με μείωση της περιφέρειας μέσης, της συστολικής και διαστολικής πίεσης και του δείκτη LAP (lipid accumulation product), ενός δείκτη ο οποίος χρησιμοποείται για την πρόβλεψη του κινδύνου εκδήλωσης Μεταβολικού Συνδρόμου. Παρατηρήθηκε επίσης μία βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ με αύξηση του λόγου HDL:LDL και μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης στην ομάδα παρέμβασης συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29498351


Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια