Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΣΤΙΚΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ! | INMEDHEALTH

Η αποτελεσματικότητα της σωματικής άσκησης στην οστική πυκνότητα σε ασθενείς με οστεοπόρωση!

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση μελέτης με θέμα την αποτελεσματικότητα της άσκησης στην οστική πυκνότητα σε ασθενείς με οστεοπόρωση.

Αρχικά αναφέρεται πως, η σωματική άσκηση θεωρείται αποτελεσματικό μέσο για την τόνωση της οστεογένεσης των οστών σε οστεοπορωτικούς ασθενείς. Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς εξέτασαν την τρέχουσα βιβλιογραφία για να καθορίσουν τα πιο κατάλληλα χαρακτηριστικά της άσκησης για αύξηση της οστικής πυκνότητας σε οστεοπορωτικούς ασθενείς. 

Τονίζεται πως, εξετάστηκαν δύο τύποι: (1) αερόβιες ασκήσεις, δηλαδή περπάτημα, αναρρίχηση σκαλοπατιών, τζόκινγκ και Tai Chi. Το περπάτημα μόνο του δεν φαίνεται να βελτιώνει την οστική μάζα. Ωστόσο, είναι σε θέση να περιορίσει την προοδευτική απώλεια. (2) Ασκήσεις αντοχής: πραγματοποιούνται με φόρτωση (βάρη ανύψωσης) ή χωρίς (κολύμπι, ποδηλασία). Για να είναι αποτελεσματικός αυτός ο τύπος άσκησης, πρέπει να προσδιοριστεί μια δύναμη αντίδρασης στις αρθρώσεις ανώτερη από την κοινή καθημερινή δραστηριότητα με ευαίσθητη μυϊκή ενίσχυση.

Έπειτα αναφέρεται πως, Άλλα προτεινόμενα πρωτόκολλα είναι ασκήσεις πολλών συστατικών και δονήσεις ολόκληρου του σώματος. Ωστόσο τονίζεται πως, για να είναι αποτελεσματικά αυτά τα πρωτόκολλα, πρέπει πάντα να περιέχουν ένα ποσοστό ασκήσεων ενδυνάμωσης και αντίστασης. 

Τέλος επισημαίνεται πως, η προπόνηση με δόνηση ολόκληρου του σώματος (WBV) που πραγματοποιούνται με ειδικές συσκευές και, ενώ φαίνεται ότι έχουν επίδραση στην ενίσχυση της μυϊκής δύναμης, αναφέρθηκαν αμφιλεγόμενα ευρήματα για τη βελτίωση της BMD, ενώ παράλληλα, Το WBV φαίνεται να παρέχει καλά αποτελέσματα, ειδικά στη βελτίωση της ισορροπίας και στη μείωση του κινδύνου πτώσης και φαίνεται πιο αποτελεσματικό από το απλό περπάτημα. 

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τυπικές αντενδείξεις της 3ης ηλικίας.

Πηγή: Benedetti, M. G., Furlini, G., Zati, A., & Letizia Mauro, G. (2018). The Effectiveness of Physical Exercise on Bone Density in Osteoporotic Patients. BioMed research international, 2018, 4840531. https://doi.org/10.1155/2018/4840531

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, BSc Nursing, RN, CPT, MSc candidate "Rehabilitation Sciences"

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια