ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CROHN: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ! | INMEDHEALTH

Νόσος του Crohn: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε! 

Ακολουθεί παρουσίαση ανασκόπησης με θέμα τη νόσο του Crohn.

Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος της γαστρεντερικής οδού.

Αναφέρεται ότι, οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες πιστεύεται ότι επηρεάζουν βαθιά την παθοφυσιολογία της νόσου του Crohn (CD), ενώ παράλληλα, οι αλλαγές στα πρότυπα διατροφής και υγιεινής επηρεάζουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και του περιβάλλοντος.

Τονίζεται ότι, το μικρόβιο του εντέρου είναι υπεύθυνο για τη μεσολάβηση της ανοσοαπόκρισης του ξενιστή με σημαντική δυσβίωση που παρατηρείται σε άτομα με CD, ενώ παράλληλα, η διατροφική θεραπεία με αποκλειστική εντερική διατροφή (EEN) έχει μελετηθεί ως πρωτογενής θεραπεία για τη διαχείριση του CD.

Έπειτα επισημαίνεται οτι, το EEN μπορεί να καλλιεργήσει την παρουσία ευεργετικών μικροβίων, να βελτιώσει το μεταβολισμό των χολικών οξέων και να μειώσει τον αριθμό των διατροφικών μικροσωματιδίων που επηρεάζουν πιθανώς ασθένειες και ανοσολογική δραστηριότητα.

Αναφέρεται ότι, σε αυτήν την ανασκόπηση, εξετάζονται τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με την ΕΕΑ στη διαχείριση CD ενηλίκων και παιδιών.

Τονίζεται ότι, σε ενήλικες, το EEN φαίνεται να είναι μέτρια ωφέλιμο για την επαγωγή ύφεσης του CD. Ωστόσο, η χρήση του είναι ανεπαρκής και υποεκτιμημένη. Υπάρχουν ισχυρότερα στοιχεία για την υποστήριξη της χρήσης του EEN σε παιδιατρικό CD με το πρόσθετο πλεονέκτημα της διατροφικής υποστήριξης και της θεραπείας με στεροειδή κατά τη φάση ανάπτυξης.

Συνολικά αναφέρεται ότι, το EEN είναι μια καθιερωμένη θεραπεία για την πρόκληση ύφεσης CD στα παιδιά, ενώ ο ρόλος του ως πρωτοβάθμιας θεραπείας της νόσου του Crohn για ενήλικες δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Πηγή: Hansen, T., & Duerksen, D. R. (2018). Enteral Nutrition in the Management of Pediatric and Adult Crohn's Disease. Nutrients, 10(5), 537. https://doi.org/10.3390/nu10050537

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια