Β12: ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ; | INMEDHEALTH

Β12: Ποιοι είναι σε κίνδυνο να εμφανίσουν χαμηλές τιμές και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την πρόσληψή της μέσω της διατροφής μας;

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Μαρία Κοντοέ, μας αναλύει, 

Η B12 αποτελεί υδατοδιαλυτή βιταμίνη αναγκαία για τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τη σύνθεση DNA και το νευρικό μας σύστημα.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ) για τους ενήλικες είναι 2.4 mg. Ωστόσο η σύσταση μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα το στάδιο ζωής (πχ εγκυμοσύνη, θηλασμός). Αν αναρωτιέστε πόσο εύκολο είναι να προσλάβουμε 2.4 mg αρκεί να σκεφτούμε ότι καταναλώνοντας 2 αυγά, 1 φλιτζάνι cottage cheese, 1 φλιτζάνι γάλα χαμηλών λιπαρών και μία μερίδα κοτόπουλο (150 γρ) έχουμε προσλάβει σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα από τη συνιστώμενη.

Ποιοι είναι σε κίνδυνο να εμφανίσουν χαμηλές τιμές;

• Η Β12 απαντάται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης γι' αυτό δεν είναι απίθανο άτομα τα οποία ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή να εμφανίσουν έλλειψή της.

• Η απορρόφησή της απαιτεί την έκκριση ενδογενούς παράγοντα από το στομάχι, με αποτέλεσμα άτομα τα οποία έχουν υποστεί γαστρεκτομή, να εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν μειωμένη απορρόφηση της βιταμίνης και να χρειαστούν συμπληρωματική χορήγηση.

• Χαμηλές τιμές μπορεί να παρατηρηθούν επίσης σε άτομα με διαταραχές του γαστρεντερικού όπως άτομα με νόσο Crohn ή κοιλιοκάκη.

• Η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως ενδεικτικά η μετφορμίνη (αγωγή για το ΣΔ) καθώς και η υπερκατανάλωση αλκοόλ έχουν επίσης συσχετιστεί με χαμηλές τιμές Β12.

• Τέλος, σε άτομα άνω των 50 ετών παρατηρούνται συχνά χαμηλότερα επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης.

Πώς θα ενισχύσουμε την πρόσληψή της;
Καλές πηγές της Β12 είναι το ψάρι (ιδίως σολωμός, τόνος, πέστροφα), τα οστρακοειδή, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας, τα αυγά, το γάλα & τα γαλακτοκομικά προϊόντα. B12 μπορεί να προσλάβει κάποιος και από εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, εμπλουτισμένη μαγιά (1 ΚΣ καλύπτει το 100% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης), εμπλουτισμένο γάλα σόγιας. Διαβάστε προσεχτικά τις ετικέτες για να βεβαιωθείτε για την περιεκτικότητά των εμπλουτισμένων τροφίμων σε Β12.

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια