Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Τι να προσέξω στη διατροφή μου;
Ο επιπολασμός του συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών έχει αυξηθεί και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Μαρία Κοντοέ, μας αναλύει,
Oι γυναίκες οι οποίες έχουν διαγνωστεί με το σύνδρομο είναι πιθανό να εμφανίζουν, μεταξύ άλλων, χαμηλή γονιμότητα, διαταραχές έμμηνου ρύσεως, ακμή, αυξημένη τριχοφυία, δυσκολίες διατήρησης ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, ενώ μακροπρόθεσμα φαίνεται να είναι σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου ή/και διαβήτη, ιδίως αν εμφανίζουν υψηλές τιμές λιπιδίων στο αίμα, αυξημένη αρτηριακή πίεση ή αυξημένο σωματικό βάρος και περιφέρεια μέσης.
Η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της συμπτωματολογίας αλλά και στην πρόληψη των μακροπρόθεσμων επιπλοκών.
Πρώτος στόχος για τη διαιτητική αντιμετώπιση του συνδρόμου πρέπει να είναι η διόρθωση του σωματικού βάρους για τις γυναίκες οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία του υπέρβαρου ή παχύσαρκου. Πολλές γυναίκες με το σύνδρομο δηλώνουν ότι η συμμόρφωση σε ένα διαιτολόγιο είναι συχνά δύσκολη, λόγω των food cravings που βιώνουν και του binge eating. Παρόλα αυτά, σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενθαρρύνονται για την επίτευξη αλλαγών που θα βελτιώσουν τη διατροφή τους και για την ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά τους.
Σε δεύτερη φάση οι γυναίκες αυτές πρέπει να εκπαιδεύονται ώστε να ακολουθούν μία διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ιδίως αν εμφανίζουν παράλληλα αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι συνηθισμένη σε πολλές γυναίκες με το σύνδρομο. Η αντίσταση στην ινσουλίνη συσχετίζεται και με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ορμονική ανισορροπία εντείνοντας τα συμπτώματα της ακμής και της τριχοφυίας και απορρυθμίζοντας περαιτέρω τον έμμηνο κύκλο.
Η απώλεια σωματικού βάρους μπορεί επίσης να βοηθήσει τη ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, ωστόσο, ακόμα και ανεξάρτητα από αυτή, ¨οταν αυτή δεν είναι αναγκαία, η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη φαίνεται ότι βοηθάει στη ρύθμιση της έμμηνου ρύσεως.
Σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές του συνδρόμου, η συμμόρφωση σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο το οποίο θα εξασφαλίζει ποικιλία θρεπικών συστατικών με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες της διαιτώμενης και θα περιορίζει την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων είναι υψίστης σημασίας.
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com
Πηγή: https://www.bda.uk.com/foodfacts/home
Φωτογραφία: Food photo created - www.freepik.com
Φωτογραφία: Food photo created - www.freepik.com
Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.
0 Σχόλια