Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥ; | INMEDHEALTH

H διάγνωση σακχαρώδη διαβήτη συνεπάγεται αποκλεισμό των υδατανθράκων από τη διατροφή μου;

Όταν ένα άτομο καταναλώνει κάποια τροφή η οποία περιέχει υδατάνθρακες, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του αυξάνονται. Η γλυκόζη είναι αναγκαία για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς χρησιμοποιείται ως καύσιμο. 

Σε φυσιολογικές συνθήκες προσλαμβάνεται από την ινσουλίνη και μεταφέρεται εντός των κυττάρων. Στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη παρατηρείται μειωμένη ή και καθόλου έκκριση ή/και λειτουργικότητα της ινσουλίνης με αποτέλεσμα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να παραμένουν υψηλά. 

Πράγματι η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων από άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη θα οδηγήσει σε υπερλυκαιμία και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Ωστόσο ο αποκλεισμός τους από τη διατροφή ενέχει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, ιδίως αν ο ασθενής λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση του διαβήτη. Η υπογλυκαιμία είναι εξίσου επικίνδυνη αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Η διαιτητική προσέγγιση ενός διαβητικού ασθενή απαιτεί μια ισορροπημένη πρόσληψη υδατανθράκων, γεγονός το οποίο προϋποθέτει την εκπαίδευση του ασθενή από έμπειρο διατροφολόγο-διαιτολόγο ως προς την καταμέτρηση και τον καταμερισμό τους μέσα στην ημέρα. Οι παραπάνω οδηγίες θα βοηθήσουν στην επίτευξη ευγλυκαιμίας και κατ'επέκταση στην καλή έκβαση της νόσου. To είδος των προσλαμβανόμενων υδατανθράκων φαίνεται επίσης να έχει επίδραση. 

Η διατροφή των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη καλό είναι να περιλαμβάνει ως επί το πλείστον σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, ενώ η πρόσληψη απλών σακχάρων πρέπει να περιορίζεται. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες απαντώνται κυρίως στα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά ενώ απλά σάκχαρα θεωρούνται η ζάχαρη, το μέλι, οι χυμοί φρούτων. 

Τα προϊόντα που περιέχουν απλά σάκχαρα όπως και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί και τα δημητριακά συστήνεται να αποφεύγονται. Τα γεύματα πρέπει να είναι ισορροπημένα συνδυάζοντας την πρόσληψη υδατανθράκων με κάποια πηγή λίπους ή πρωτεΐνης.

Κείμενο: Μαρία Κοντοέ, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc 
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/etRS9
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια