ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ; | INMEDHEALTH

Ενεργειακά ποτά: Υπάρχουν κίνδυνοι;

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα, ας ξεκινήσουμε αναφέροντας τα περιέχομενα συστατικά των ενεργειακών ποτών. Η καφεΐνη αποτελεί το κυριότερο εξ αυτών. Απορροφάται άμεσα μετά την κατανάλωσή τους και 30-120 λεπτά αργότερα φτάνει στη μέγιστη συγκέντρωσή της. Ωστόσο, η καφεΐνη στα ενεργειακά ποτά αποτελεί συνήθως ένα συνθετικό αλκαλοειδές παρά ένα φυσικά απαντώμενο συστατικό των φυτικών αφεψημάτων (τσάι, καφές κλπ). 

Πολλά από τα ενεργειακά ποτά περιέχουν επίσης guarana και yerba mate τα οποία απαντώνται στη φυσική τους μορφή και αποτελούν μία επιπλέον πηγή καφεΐνης. Σαν αποτέλεσμα το αναγραφόμενο ποσό καφεΐνης στην ετικέτα του τροφίμου μπορεί να μην αντανακλά την πραγματική τιμή. Συχνά τα ενεργειακά ποτά περιλαμβάνουν επίσης: υδατάνθρακες (κυρίως γλυκόζη), ταυρίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη, Β12, Β2, ginseng, Β8, gingko, εκχυλίσματα αφεψημάτων ή/και L-καρνιτίνη. Tα αποτελέσματα στην υγεία ορισμένων εξ αυτών των συστατικών δεν είναι ξεκάθαρα ορισμένα στη βιβλιογραφία.

Οφέλη και κίνδυνοι:
Τα περισσότερα ενεργειακά ποτά των οποίων η περιεχόμενη καφεΐνη κυμαίνεται στα 3 με 6 mg ανά Kg σωματικού βάρους φαίνεται να αυξάνουν την δύναμη και αερόβια ικανότητα κατά 4%. Θα μπορούσαν λοιπόν να θεωρηθούν εργογόνα βοηθήματα. Ωστόσο τα αποτελέσματα των μελετών είναι
συγκεχυμένα με ορισμένες να δείχνουν όφελος ενώ άλλες όχι.

Οι αρνητικές επιπτώσεις των ενεργειακών ποτών εντοπίζονται κυρίως στο καρδιαγγειακό σύστημα. Συνήθως η συχνή κατανάλωσή τους φαίνεται να προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, τα οποία σχετίζονται συχνά με ταχυκαρδία ή/και αρρυθμίες ενώ έχουν καταγραφεί και θετικές συσχετίσεις με την εμφάνιση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών έχει επίσης συσχετιστεί θετικά με επιληπτικές κρίσεις γαστρεντερικές διαταραχές, νεφρική ανεπάρκεια, αντίσταση στην ινσουλίνη και παχυσαρκία.

Περιπτώσεις αιφνίδιου καρδιακού θανάτου μετά την κατανάλωση ενεργειακών ποτών έχουν επίσης καταγραφεί αλλά η αιτιολογική συσχέτιση είναι δύσκολη. Ο πιθανός μηχανισμός πρόκλησης ενός τέτοιου συμβάντος θα μπορούσε να είναι ο εξής:
Συστάσεις:

Τα ενεργειακά ποτά:
• Δεν πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά και εφήβους. Περιπτώσεις παιδιών που ανέπτυξαν καρδιακές αρρυθμίες ή/και αιφνίδιο θάνατο μετά την κατανάλωσή τους έχουν καταγραφεί.
• Να χρησιμοποιούνται για ενυδάτωση πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη φυσική δραστηριότητα καθώς η πιθανή εξασθένιση της ενδοθηλιακής λειτουργίας τις ώρες μετά την κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξασθένιση της αιματικής ροής προς την καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα
• Να καταναλώνονται από ευαίσθητες ομάδες όπως έγκυες, θηλάζουσες, άτομα με καρδιακή νόσο κλπ
• Να καταναλώνονται μαζί με αλκοόλ
• Να καταναλώνονται πριν τον ύπνο: η καφεΐνη έχει χρόνο ημιζωής 4-6 ώρες και η κατανάλωση τέτοιων ποτών πριν τον ύπνο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα sleep patterns

Συμπερασματικά:

Τα ενεργειακά ποτά καταναλώνονται συνήθως από νέους αθλητές και έχουν καταγραφεί αρνητικές συνέπειες σχετιζόμενες με την πρόσληψή τους. Στις ευαίσθητες ομάδες ανήκουν: οι νέοι (παιδιά & έφηβοι), άτομα ευαίσθητα στην πρόσληψη καφεΐνης, έγκυες, θηλάζουσες και εκείνοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Αν και οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν ένα ενεργειακό ποτό την ημέρα χωρίς σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους , τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της χρόνιας κατανάλωσής τους παραμένουν άγνωστα.

Κείμενο: Μαρία Κοντοέ, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc 

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/etRS9
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια