Διατροφή και μεταβολισμός των αμινοξέων στην υγεία και τη νόσο!
Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση επιστημονικού άρθρου με θέμα "Συσχέτιση της διατροφής και τον μεταβολισμό των αμινοξέων στην διατήρηση της υγείας και στην αποκατάσταση νόσου"
Είναι σημαντικό πως από τα τρία κύρια μακροθρεπτικά συστατικά(πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπη), η πρωτεΐνη είναι κρίσιμη για τη ζωτικότητα. Αναφέρεται πως, η πρωτεΐνη μπορεί να αφομοιωθεί και να απορροφηθεί ως αμινοξέα και μικρά πεπτίδια, τα οποία και τα δύο έχουν σημαντικά σωματικά αποτελέσματα.
Τα αμινοξέα αποτελούν δομικά στοιχεία του κυτταρικού μας μηχανισμού με τη μορφή πρωτεϊνών και πρωτεϊνικών συμπλοκών. Επιπλέον, όπως αναφέρεται, πολλοί σημαντικοί μεταβολίτες είναι προϊόντα κυτταρικού μεταβολισμού αμινοξέων. Συγκεκριμένα, τονίζεται πως σε αντίθεση με εκείνη των λιπών (σταγονίδια λιπιδίων στον λιπώδη ιστό) και υδατανθράκων (γλυκογόνο στο ήπαρ και τους μυς), δεν υπάρχει ειδική αποθήκη αποθήκευσης πρωτεΐνης στο σώμα και η πρωτεΐνη σώματος διατηρείται κατά τη διάρκεια περιόδων πλήρους ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών ή απόσυρσης.
Έτσι, η επαρκής διατροφή των πρωτεϊνών είναι πρωταρχικής σημασίας για τa αμινοξέa.
Βιβλιογραφικά αναφέρεται πως, τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας ή ευρέως γνωστά ως (BCAA) εμπλέκονται ως μείζων παράγοντας στις επιδράσεις πρωτεΐνης στη μεταβολική υγεία. Σε έρευνες που αξιολογούν και συγκρίνουν απευθείας τη σχέση μεταξύ κυκλοφορούντων BCAA, την σύνθεση σώματος και πρόσληψης σε ποντικούς και ανθρώπους. Αναφέρεται πως διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης συσχετίστηκε με τα επίπεδα BCAA που κυκλοφορούν και ότι το σωματικό βάρος και το σωματικό λίπος συσχετίστηκαν θετικά με τα επίπεδα της κυκλοφορούντας BCAA, τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους.
Άλλες έρευνες εξέτασαν επίσης τον ρόλο της προσφοράς διαιτητικών πρωτεϊνών / αμινοξέων σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Καθώς η εμμηνόπαυση συνδέεται με την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της νόσου που σχετίζεται με την ηλικία στις γυναίκες, ερευνητές εξέτασαν τις πιθανές ευεργετικές επιδράσεις της συμπλήρωσης πρωτεΐνης σόγιας και της άσκησης σε «μετεμμηνοπαυσιακά» ποντίκια. Τονίζεται στις μελέτες πως Διαπιστώθηκε ότι ένας συνδυασμός συμπληρώματος πρωτεΐνης σόγιας και άσκησης μείωσε την κόπωση και βελτίωσε τη λειτουργία των οστών σε ποντίκια με ωοθηκεκτομή.
Συμπέρασμα είναι πως το θέμα της διατροφής πρωτεϊνών / αμινοξέων στην υγεία και τις ασθένειες φαίνεται ότι θα απασχολήσει αρκετά στο μέλλον, αλλά όλες οι ενδείξεις μέχρι στιγμές είναι ελπιδοφόρες.
Πηγή: Rose A. J. (2019). Amino Acid Nutrition and Metabolism in Health and Disease. Nutrients, 11(11), 2623. https://doi.org/10.3390/nu11112623
Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/etRS9
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com
Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.
0 Σχόλια