ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ; | INMEDHEALTH

Πόσο ασφαλή είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Ακολουθεί σύντομη παρουσίασης ενότητας που αποτελεί μέρος ανασκόπησης σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής. 

Αρχικά αναφέρεται πως, εκτός από τις ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων, η ασφάλεια των συμπληρωμάτων διατροφής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δόση. 

Έπειτα γίνεται αναφορά πως, οι υψηλές δόσεις ορισμένων θρεπτικών ουσιών είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα από άλλες, αν και υπάρχει διαφωνία σχετικά με τα επίπεδα εμφάνισης των προβλημάτων. Επίσης τονίζεται πως, ορισμένοι ασθενείς με αιμοκάθαρση, οι οποίοι λαμβάνουν πολύ μεγάλες δόσεις ασβεστίου και τη δραστική μορφή βιταμίνης D σε χρόνια βάση, μπορεί να υπερβούν το Ανεκτό Ανώτερο Επίπεδο (UL) και να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ασβεστοποίησης των μαλακών ιστών.

Σημαντική είναι η αναφορά πως, οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D μπορεί επίσης να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες σε άτομα με φυσιολογική νεφρική λειτουργία. και επισημαίνεται πως, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι συνήθεις δόσεις και μορφές αυτών των θρεπτικών ουσιών προκαλούν προβλήματα υγείας.

Συγκεκριμένα τονίζεται πως, τα δεδομένα απόκρισης δόσης για τον καθορισμό ασφαλών επιπέδων πρόσληψης μη θρεπτικών βιοδραστικών σε συμπληρώματα συχνά λείπουν, ενώ παράλληλα, ορισμένα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βότανα εκτός στόχου προστιθέμενα σκόπιμα (όπως germander ως adulterant για skullcap) ή άλλα όπως μαύρο chosh, εκχύλισμα kava, πράσινο τσάι και άλλα έχουν συσχετιστεί με τραύματα ήπατος διαφόρων τύπων.

Σημαντική αναφορά γίνεται και στα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται στο bodybuilding και την απώλεια βάρους, καθώς αναφέρεται πως έχουν επίσης συνδεθεί με ηπατική βλάβη. Συμπληρωματικά επισημαίνεται πως, οι αιτίες τοξικότητας του ήπατος από τα συμπληρώματα φαίνεται να οφείλονται στην ανεπαρκή ρυθμιστική αρχή, στις παραποιήσεις και στην ασυνεπή καταγραφή των συστατικών. 

Ωστόσο τονίζεται πως, υπάρχει αντιπαράθεση σχετικά με το κατά πόσο οι ενδείξεις αιτιώδους συνάφειας είναι επαρκείς για τις ρυθμιστικές αρχές να αναλάβουν δράση κατά των συμπληρωμάτων που φαίνεται να αποτελούν ηπατοτοξικό κίνδυνο.

Τέλος γίνεται αναφορά πως, οι αλληλεπιδράσεις ορισμένων συστατικών σε συμπληρώματα με άλλα διαιτητικά συμπληρώματα, θρεπτικά συστατικά, συνταγογραφούμενα φάρμακα ή φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή είναι καλά τεκμηριωμένα. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναφορά πως, ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις που εμφανίζονται με κοινώς χρησιμοποιούμενα φάρμακα, όπως τα αντιυπερτασικά και καρδιαγγειακά παρασκευάσματα.

Πηγή: Dwyer, J. T., Coates, P. M., & Smith, M. J. (2018). Dietary Supplements: Regulatory Challenges and Research Resources. Nutrients, 10(1), 41. https://doi.org/10.3390/nu10010041

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

Φωτογραφία: www.freepik.com/whatwolf


#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com


Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια