ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΑΣ; | INMEDHEALTH

Πώς συνδέεται το φαγητό με τη διάθεσή μας;

Η διατροφική συμπεριφορά μας είναι σύνθετη και επηρεάζεται από τη διάθεση και τα συναισθήματά μας. Καταστάσεις άγχους και θλίψης επηρεάζουν τόσο την επιλογή τροφίμων όσο και το μεταβολισμό της ενέργειας. Άνθρωποι οι οποίοι βιώνουν καταθληπτικά συναισθήματα ή συναισθήματα θλίψης έχουν την τάση να καταναλώνουν ''comfort food'' -τρόφιμα τα οποία είναι γευστικά και ως επί το πλείστον αμυλούχα-, σαν μέσο ανακούφισης των αρνητικών συναισθημάτων τους.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα;
Πράγματι η κατανάλωση εύγευστων τροφίμων βραχυπρόθεσμα μπορεί να απαλύνει τα αρνητικά συναισθήματα, ωστόσο, η χρόνια αυξημένη κατανάλωση τέτοιων τροφών, οι οποίες συνήθως είναι αρκετά θερμιδογόνες, οδηγεί τελικά σε αύξηση του σωματικού μας βάρους ενέχοντας τον κίνδυνο της παχυσαρκίας. Αυτό με τη σειρά του προάγει την ευαισθησία στην κατάθλιψη και το άγχος, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η αυξημένη σε λιπαρά διατροφή συσχετίζεται μακροπρόθεσμα με αρνητικά συναισθήματα, ευαισθησία στο στρες και τροποποιημένα επίπεδα κορτικοστερόνης. Έτσι τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν τη διατροφική μας συμπεριφορά η οποία επηρεάζει τη διάθεσή μας με αμφίδρομο τρόπο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μελέτες σε ζωικά πρότυπα έχουν δείξει ότι μετά από χρόνια έκθεση σε δίαιτες υψηλές σε λίπος, η υιοθέτηση ένας υγιεινού διατροφικού προτύπου συνοδεύεται από αυξημένη επιθυμία για σουκρόζη, υψηλά σε λιπαρά τρόφιμα και αυξημένο στρες. Παρόμοιες παρατηρήσεις έχουν γίνει και στον άνθρωπο, με συμπεριφορικά και φυσιολογικά σημάδια κατάθλιψης και άγχους να καταγράφονται μετά από αλλαγή από υψηλή σε λιπαρά διατροφή σε μία φυσιολογική δίαιτα.

Συμπεράσματα:
Τα παραπάνω ευρήματα υποστηρίζουν ότι η χρόνια υιοθέτηση μιας υψηλής σε λίπος δίαιτας προάγει τα αρνητικά συναισθήματα και ενισχύει την αυξημένη ευαισθησία στο άγχος η οποία οδηγεί σε επαναλαμβανόμενους κύκλους υπερφαγίας, αύξησης σωματικού βάρους και καταθληπτικής διάθεσης.

Κείμενο: Μαρία Κοντοέ, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc 
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/etRS9
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια