ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ "ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ", ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ! | INMEDHEALTH

Ενδείξεις διατροφής "χωρίς γλουτένη", ασφάλεια, ποιότητα, ετικέτες και προκλήσεις!

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση μελέτης για την διατροφή με τον όρο "Χωρίς Γλουτένη", την ασφάλεια, την ποιότητα, τις ετικέτες και τις προκλήσεις!

Αρχικά αναφέρεται πως, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη (GFD) είναι η ασφαλέστερη μέθοδος θεραπείας σε ασθενείς με κοιλιοκάκη (CD) και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τη γλουτένη. 

Έπειτα γίνεται αναφορά στο γεγονός πως, η μόλυνση και η συμμόρφωση με τη διατροφή είναι σημαντικοί παράγοντες πίσω από τα επίμονα συμπτώματα σε ασθενείς με σχετιζόμενες με τη γλουτένη διαταραχές, ιδίως CD. 

Πόση γλουτένη μπορεί να γίνει ανεκτή, πόσο ασφαλή είναι τα τρέχοντα προϊόντα χωρίς γλουτένη (GF), ποια είναι τα οφέλη και οι παρενέργειες του GFD; 

Αναφέρονται πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Nutrients σχετικά με την ποιότητα, τη διαθεσιμότητα, την ασφάλεια των προϊόντων χωρίς γλουτένη, καθώς και προκλήσεις που σχετίζονται με μια GFD.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως, η γλουτένη, τα πρόσθετα και μια σειρά από άλλες πρωτεΐνες κόκκων έχουν συσχετιστεί με μια σειρά γαστρεντερικών και αυτοάνοσων διαταραχών, ιδιαίτερα του CD. 

Τονίζεται πως, παρά τις ανησυχίες που σχετίζονται με το περιεχόμενο ορισμένων προϊόντων GF, αυτή η μέθοδος θεραπείας εξακολουθεί να είναι η ασφαλέστερη στρατηγική που διατίθεται σε ασθενείς με κοιλιοκάκη και σε άλλους ασθενείς με διαταραχές που σχετίζονται με τη γλουτένη (GRD), ενώ παράλληλα, οι ανησυχίες που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο δεν πρέπει να περιορίζονται στο GFD και πρέπει να περιλαμβάνουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής. 

Τέλος επισημαίνεται πως, η παραβίαση που σχετίζεται με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη σε προϊόντα GF υπήρξε ένοχος για συμπτώματα σε ασθενείς με CD. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η πάθηση από γλουτένη είναι ασυνήθιστη ή ήπια, ενώ παράλληλα, συμβαίνει και χρειάζεται τόσο συνεχή όσο και αυστηρότερη ρύθμιση για την προστασία εκείνων που είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη.

Πηγή: Rostami, K., Bold, J., Parr, A., & Johnson, M. W. (2017). Gluten-Free Diet Indications, Safety, Quality, Labels, and Challenges. Nutrients, 9(8), 846. https://doi.org/10.3390/nu9080846

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com


Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια