ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ; | INMEDHEALTH

Κάνει το κόκκινο κρασί καλό στην καρδιά σας;

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση μελέτης με θέμα το κόκκινο κρασί και τις καρδιαγγειακές παθήσεις!

Αρχικά αναφέρεται πως, το κρασί είναι ένα δημοφιλές αλκοολούχο ποτό που καταναλώνεται για εκατοντάδες χρόνια, ενώ παράλληλα, τα οφέλη από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχουν υποστηριχθεί ευρέως από την επιστημονική βιβλιογραφία και η πρόσληψη κόκκινου κρασιού έχει συσχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο (CHD). 

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως, πειραματικές μελέτες και μετα-αναλύσεις απέδωσαν κυρίως αυτό το αποτέλεσμα στην παρουσία στο κόκκινο κρασί μιας μεγάλης ποικιλίας πολυφαινολικών ενώσεων όπως η ρεσβερατρόλη, η κατεχίνη, η επικατεχίνη, η κουερκετίνη και η ανθοκυανίνη. 

Επισημαίνεται πως, η ρεσβερατρόλη θεωρείται η πιο αποτελεσματική ένωση κρασιού σε σχέση με την πρόληψη της CHD λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της. Συγκεκριμένα, οι μηχανισμοί που είναι υπεύθυνοι για τα πιθανά καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν αλλαγές στα προφίλ λιπιδίων, μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και μείωση του οξειδωτικού στρες της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL-C). 

Τονίζεται πως, στόχος της μελέτης είναι να συνοψίσει τα συσσωρευμένα στοιχεία που συσχετίζουν τη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού με την πρόληψη της ΣΑΠ εστιάζοντας στους διαφορετικούς μηχανισμούς που διέπουν αυτήν τη σχέση. Επίσης, συζητείται η χημεία του κρασιού καθώς και οι χημικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεση των βιοδραστικών συστατικών του κόκκινου κρασιού.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός πως, τις τελευταίες δεκαετίες, αρκετές μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία. 

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως, οι φαινολικές ενώσεις που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί έχουν δείξει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ικανές να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και να ασκήσουν ευεργετικά αποτελέσματα μειώνοντας το οξειδωτικό στρες. 

Κατά συνέπεια επισημαίνεται πως, έχει παρατηρηθεί σαφής επίδραση στη μείωση των παραγόντων κινδύνου και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ παράλληλα, διαφορετικοί μηχανισμοί εμπλέκονται στα καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού: ενώ το αλκοόλ φαίνεται να είναι υπεύθυνο για την αύξηση του HDL-C στο πλάσμα, το πολυφαινολικό συστατικό μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης T2D και της οξείδωσης LDL. 

Τέλος τονίζεται πως, μια μέτρια πρόσληψη κόκκινου κρασιού μπορεί να προκαλέσει καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη σε βάθος γνώση για να κατανοήσουμε τη μοριακή βάση των πιθανών μηχανισμών που εμπλέκονται.

Πηγή: Castaldo, L., Narváez, A., Izzo, L., Graziani, G., Gaspari, A., Minno, G. D., & Ritieni, A. (2019). Red Wine Consumption and Cardiovascular Health. Molecules (Basel, Switzerland), 24(19), 3626. https://doi.org/10.3390/molecules24193626

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com


Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια