Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΣΤΗΝ ΜΥΪΚΗ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ! | INMEDHEALTH

Ο ρόλος της πρωτεΐνης στην μυϊκή υπερτροφία μέσω της προπόνησης αντιστάσεων!

Ακολουθεί παρουσίαση μελέτης με θέμα τον ρόλο της πρόσληψης πρωτεΐνης κατά την διάρκεια της μυικής υπερτροφίας μέσω της προπόνησης αντιστάσεων!

Αρχικά αναφέρεται πως, το ανθρώπινο σώμα είναι ικανό να αφομοιώσει μεγάλες ποσότητες διατροφικών πρωτεϊνών. Συγκεκριμένα, με την κατανάλωση μιας απομονωμένης πηγής πρωτεΐνης ~ 0,3 g / kg σωματικής μάζας, το MPS είναι κορεσμένο και ο ρυθμός του καταβολισμού αμινοξέων μέσω οξείδωσης και ουρίας αυξάνεται και έτσι λιγότερα αμινοξέα είναι διαθέσιμα για σύνθεση πρωτεϊνών. 

Τονίζεται πως, τα άτομα που ασκούν αντίσταση, μέσω προπόνησης, σε ολόκληρο το σώμα μπορεί να απαιτήσουν μεγαλύτερες δόσεις πρωτεΐνης για να μεγιστοποιήσουν τις αναβολικές επιδράσεις της πρωτεΐνης, ωστόσο αυτές οι επιδράσεις είναι μόνο οριακά μεγαλύτερες από αυτές που παρατηρούνται σε 20 g πρωτεΐνης, ενώ παράλληλα, δεδομένου ότι ο μυς καθίσταται ανθεκτικός στην παρουσία αμινοξέων, έτσι ώστε το MPS να επιστρέφει στα βασικά επίπεδα μετά από ~ 3 ώρες παρά την παρατεταμένη υπεραμινοαιμία, τα πρωτεϊνικά γεύματα πρέπει να διαχωρίζονται κατά ~ 3-5 ώρες για να μεγιστοποιηθεί το MPS κατά την περίοδο αφύπνισης. 

Αναφορά γίνεται στο γεγονός πως, ενώ αυτές οι στρατηγικές έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικές σε οξείες ρυθμίσεις (δηλ., Σε περίοδο δέσμευσης 12 ωρών), η πιο εμφανής μεταβλητή που καθορίζει την αποτελεσματικότητα της συμπλήρωσης πρωτεΐνης στα κέρδη στο μέγεθος των μυών κατά τη διάρκεια της προπόνησης αντίστασης είναι ακόμη η συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης. 

Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως, σε μια μεγάλη μετα-ανάλυση, η πρόσληψη πρωτεΐνης αποδείχθηκε ότι προάγει πρόσθετα κέρδη στη μυϊκή μάζα του σώματος πέρα ​​από εκείνα που παρατηρούνται μόνο με άσκηση αντίστασης. Ωστόσο, πέρα ​​από την ημερήσια πρόσληψη 1,6 g / kg σωματικής μάζας ανά ημέρα (έως και 2,2 g / kg / ημέρα), οι επιπρόσθετες επιδράσεις της πρωτεΐνης μειώνονται σημαντικά. 

Επιπλέον αναφέρεται πως, η μεγάλη πρόσληψη πρωτεΐνης πέρα ​​από αυτό που αναφέρεται μπορεί να ρυθμίσει τον αναβολισμό καταστέλλοντας την πρωτεόλυση. Ωστόσο επισημαίνεται πως, δεν υπάρχουν πειραματικές ενδείξεις για αυτό στο μυ, ενώ παράλληλα, χρειάζεται προσοχή απέναντι σε στρατηγικές που εστιάζουν στην καταστολή του MPB, καθώς αναφέρεται πως, η αποτελεσματική απομάκρυνση των κατεστραμμένων πρωτεϊνών, θα απαιτούσε μια ισχυρή και πλήρως λειτουργική πρωτεολυτική απόκριση χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για τυχόν πιθανές βελτιώσεις σε σχέση με την υπερτροφία των σκελετικών μυών με στρατηγικές που καταστέλλουν το MPB. 

Έτσι επισημαίνεται πως, οι αθλητές σε ενεργειακή ισορροπία που επιδιώκουν να βελτιστοποιήσουν το προσαρμοστικό δυναμικό των προγραμμάτων αντοχής-προπόνησης προτείνεται να διασφαλίσουν πρώτα ότι καταναλώνουν ~ 1,6 g / kg σωματικής μάζας ανά ημέρα πρωτεΐνης και να προσαρμόσουν τις δοσολογικές τους στρατηγικές για να επιτύχουν αυτόν τον πρωταρχικό στόχο .

Πηγή: Stokes, T., Hector, A. J., Morton, R. W., McGlory, C., & Phillips, S. M. (2018). Recent Perspectives Regarding the Role of Dietary Protein for the Promotion of Muscle Hypertrophy with Resistance Exercise Training. Nutrients, 10(2), 180. https://doi.org/10.3390/nu10020180

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, BSc Nursing, RN, CPT, MSc candidate "Rehabilitation Sciences"

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com


Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια