ΣΚΟΛΙΩΣΗ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ; | INMEDHEALTH

Σκολίωση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη θεραπευτική παρέμβαση;

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση άρθρου που μελετά την σκολίωση και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Αρχικά αναφέρεται πως, τις τελευταίες δεκαετίες, υπήρξε μια πρόσκληση για αλλαγή μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση της σκολίωσης, ενώ παράλληλα, οι γονείς των παιδιών με σκολίωση έχουν διαμαρτυρηθεί για τη λεγόμενη προσέγγιση "περιμένετε και δούμε" που χρησιμοποιούν πάρα πολλοί γιατροί όταν αξιολογούν τις καμπύλες σκολίωσης των παιδιών μεταξύ 10 ° και 25 °. 

Έπειτα γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι, η παρακολούθηση, οι ειδικές ασκήσεις φυσιοθεραπείας της σκολίωσης (PSSE) και η στήριξη για την ιδιοπαθή σκολίωση κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης είναι όλες οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που έγιναν δεκτές από την Διεθνή Εταιρεία για την Ορθοπεδική και Θεραπεία Αποκατάστασης (SOSORT) του 2011. 

Συγκεκριμένα τονίζεται πως, τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των παρεμβάσεων είναι: 1) αυτοδιάταξη 3 διαστάσεων, 2) Δραστηριότητες καθημερινής διαβίωσης (ADL). και 3) Σταθεροποίηση της διορθωμένης στάσης. Επίσης γίνεται αναφορά στο γεγονός πως, το PSSE αποτελεί μέρος ενός μοντέλου περίθαλψης για σκολίωση που περιλαμβάνει ειδική εκπαίδευση για σκολίωση, ασκήσεις φυσικοθεραπείας ειδικά για σκολίωση, παρατήρηση ή παρακολούθηση, ψυχολογική στήριξη και επέμβαση, στήριξη και χειρουργική επέμβαση, ενώ παράλληλα, το μοντέλο προσανατολίζεται στον ασθενή. 

Στην συνέχεια γίνεται αναφορά πως, η διάγνωση και η αξιολόγηση των ασθενών είναι ουσιαστικής σημασίας σε αυτό το μοντέλο, εξετάζοντας μια απόφαση με γνώμονα τον ασθενή, σύμφωνα με την κλινική εμπειρία, τα επιστημονικά στοιχεία και την προτίμηση του ασθενούς. Έτσι, οι συγκεκριμένες ασκήσεις δεν θεωρούνται ως εναλλακτική λύση για τη στήριξη ή τη χειρουργική επέμβαση αλλά ως θεραπευτική παρέμβαση, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με ενίσχυση ή χειρουργική επέμβαση σύμφωνα με μεμονωμένες ενδείξεις. 

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως, στο μοντέλο PSSE συνιστάται να εργάζεται ο φυσιοθεραπευτής ως μέρος μιας διεπιστημονικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένου του ορθοπεδικού γιατρού, του ορθοστατικού και του παροχέα ψυχικής υγείας - όλα είναι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του SOSORT και τη φιλοσοφία SRS, ενώ παράλληλα, από τις κλινικές εμπειρίες, το PSSE μπορεί προσωρινά να σταθεροποιήσει τις καμπύλες προοδευτικής σκολίωσης κατά τη διάρκεια της δευτερογενούς περιόδου προόδου, περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη διέλευση από την κορυφή της ανάπτυξης. 

Τονίζεται ακόμα πως, σε μη προοδευτική σκολίωση, η τακτική πρακτική της PSSE θα μπορούσε να προκαλέσει μια προσωρινή και σημαντική μείωση της γωνίας Cobb, ενώ παράλληλα, το PSSE μπορεί επίσης να παράγει οφέλη σε άτομα με σκολίωση, εκτός από τη μείωση της γωνίας Cobb, όπως η βελτίωση της ασυμμετρίας πίσω, με βάση την αυτοδιάγνωση 3D και τη σταθεροποίηση μιας σταθερής διόρθωσης 3D, καθώς και τη δευτερογενή ανισορροπία των μυών και τον σχετικό πόνο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις θωρακικής σκολίωσης, μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία της αναπνοής.

Πηγή: Berdishevsky, H., Lebel, V. A., Bettany-Saltikov, J., Rigo, M., Lebel, A., Hennes, A., Romano, M., Białek, M., M'hango, A., Betts, T., de Mauroy, J. C., & Durmala, J. (2016). Physiotherapy scoliosis-specific exercises - a comprehensive review of seven major schools. Scoliosis and spinal disorders, 11, 20. https://doi.org/10.1186/s13013-016-0076-9

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια