ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ, ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ! | INMEDHEALTH

Συσχέτιση μεταξύ του οξειδωτικού στρες, της διατροφής και του καρκίνου!

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση μελέτης σχετικά με την συσχέτιση του οξειδωτικού στρες, της διατροφής και του καρκίνου.

Αρχικά αναφέρεται πως, η ανεπαρκής ή υπερβολική κατανάλωση θρεπτικών ουσιών οδηγεί σε οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να διαταράξει την οξειδωτική ομοιόσταση και να μεταβάλει τη μεταβολική κατάσταση διαφόρων ιστών. 

Έπειτα τονίζεται πως, αρκετά τρόφιμα και τρόποι κατανάλωσης έχουν συσχετιστεί με διάφορους καρκίνους και περίπου το 30-35% των περιπτώσεων καρκίνου συσχετίζονται με την υπερβολική διατροφή ή τον υποσιτισμό. 

Ωστόσο αναφέρεται πως, υπάρχουν αρκετές αντιφατικές μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου καρκίνου, η οποία δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, ενώ παράλληλα, το οξειδωτικό στρες είναι κρίσιμος παράγοντας για την εξέλιξη και τη θεραπεία του καρκίνου. 

Συγκεκριμένα τονίζεται πως, το θρεπτικό οξειδωτικό στρες μπορεί να προκληθεί από ανισορροπία μεταξύ αντιοξειδωτικής άμυνας και προ-οξειδωτικού φορτίου λόγω ανεπαρκούς ή υπερβολικής παροχής θρεπτικών ουσιών, ενώ παράλληλα, το οξειδωτικό στρες είναι μια φυσιολογική κατάσταση όπου δημιουργούνται υψηλά επίπεδα ειδών αντιδραστικού οξυγόνου (ROS) και ελεύθερων ριζών.

Τέλος γίνεται αναφορά στο γεγονός πως, διάφορα μονοπάτια σηματοδότησης που σχετίζονται με καρκινογένεση μπορούν επιπλέον να ελέγχουν την παραγωγή ROS, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν πιθανές επιπτώσεις στην αντικαρκινική έρευνα, ενώ παράλληλα, η έναρξη του καρκίνου μπορεί να διαμορφωθεί από την αύξηση που προκαλείται από τη διατροφή στα επίπεδα ROS, η οποία μπορεί να διεγείρει την έναρξη του καρκίνου προκαλώντας μεταλλάξεις του DNA, βλάβη και προ-ογκογονική σηματοδότηση. Επομένως, σε αυτήν την ανασκόπηση, παρουσιάζεται μια επισκόπηση της σχέσης μεταξύ της διατροφής, του οξειδωτικού στρες και του καρκίνου, με αξιολόγηση στον αντίκτυπο της ρύθμισης της αντιοξειδωτικής ικανότητας που προκαλείται από θρεπτικά συστατικά κατά της θεραπείας με καρκίνο.

Πηγή: Saha, S. K., Lee, S. B., Won, J., Choi, H. Y., Kim, K., Yang, G. M., Dayem, A. A., & Cho, S. G. (2017). Correlation between Oxidative Stress, Nutrition, and Cancer Initiation. International journal of molecular sciences, 18(7), 1544. https://doi.org/10.3390/ijms18071544

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια