ΤΟ 5G ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ! | INMEDHEALTH

Το 5G και οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία!

Ακολουθεί ανασκόπηση έρευνας που συσχετίζει το 5G με πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως η εισαγωγή της 5ης γενιάς (5G) ασύρματης επικοινωνίας θα αυξήσει τον αριθμό σταθμών βάσης με υψηλή συχνότητα και άλλων συσκευών (κινητά, τάμπλετ κα).

Τονίζεται πως το ερώτημα, που κυριαρχεί, είναι εάν τέτοιες υψηλότερες συχνότητες μπορούν να έχουν επίπτωση στην υγεία. 

Αναλυτικά, αυτή η ανασκόπηση που παρουσιάζεται ανέλυσε 94 σχετικές δημοσιεύσεις που διεξάγουν in vivo ή in vitro έρευνες. Συγκεκριμένα, κάθε μελέτη χαρακτηρίστηκε για: το βιολογικό υλικό (είδος, κυτταρικός τύπος κλπ.), το βιολογικό τελικό σημείο, την έκθεση (συχνότητα, διάρκεια έκθεσης, πυκνότητα ισχύος), τα αποτελέσματα και ορισμένα ποιοτικά κριτήρια.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως το 80% των in vivo μελετών έδειξε αποκρίσεις στην έκθεση, ενώ το 58% των in vitro μελετών έδειξε αποτελέσματα. Επιπλέον, αναφέρεται πως τα αποτελέσματα επηρέασαν όλα τα βιολογικά τελικά σημεία που μελετήθηκαν και Δεν υπήρχε συνεπής σχέση μεταξύ της πυκνότητας ισχύος, της διάρκειας έκθεσης ή της συχνότητας και των επιπτώσεων έκθεσης.

Συμπέρασμα είναι πως οι διαθέσιμες μελέτες δεν παρέχουν επαρκείς πληροφορίες για μια ουσιαστική αξιολόγηση ασφαλείας. 

Συμπληρωματικά αναφέρεται πως υπάρχει ανάγκη για έρευνα σχετικά με την εξέλιξη της τοπικής θερμότητας σε μικρές επιφάνειες, π.χ. στο δέρμα ή στο μάτι, και σε κάθε περιβαλλοντική επίπτωση.

Τέλος, τονίζεται για να είναι χρήσιμες οι μελλοντικές μελέτες για την αξιολόγηση της ασφάλειας, πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά ο σχεδιασμός και η εφαρμογή.

Πηγή: Simkó, M., & Mattsson, M. O. (2019). 5G Wireless Communication and Health Effects-A Pragmatic Review Based on Available Studies Regarding 6 to 100 GHz. International journal of environmental research and public health, 16(18), 3406. https://doi.org/10.3390/ijerph16183406

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/etRS9
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια