ΧΡΟΝΙΑ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ | INMEDHEALTH


Χρόνια Ημικρανία!

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση μελέτης για τη χρόνια ημικρανία

Αρχικά αναφέρεται πως, η χρόνια ημικρανία είναι ένας συνηθισμένος χρόνιος καθημερινός πονοκέφαλος που χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια με τουλάχιστον 15 ημέρες πόνου ανά μήνα.

Έπειτα τονίζεται πως, μεταμορφωμένη από την επεισοδική ημικρανία, η παθοφυσιολογία της χρόνιας ημικρανίας δεν είναι πλήρως κατανοητή, παρόλο που διάφοροι παράγοντες κινδύνου έχουν συσχετιστεί με την εξέλιξη της ημικρανίας, ενώ παράλληλα, πρόσφατες μελέτες έχουν εντοπίσει τόσο δομικές όσο και λειτουργικές μεταβολές σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου ασθενών με χρόνια ημικρανία, υποδεικνύοντας ότι η κακή προσαρμογή της διαμόρφωσης πόνου από πάνω προς τα κάτω και η επακόλουθη ευαισθητοποίηση του τριδύμου συστήματος μπορεί να είναι σημαντικά στην παθογένεση της χρόνιας ημικρανίας. 

Επιπλέον επισημαίνεται πως, η βιοχημική ανάλυση επιβεβαίωσε αρκετά μόρια που σχετίζονται με τη χρόνια ημικρανία, τα οποία μπορεί να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες και πιθανοί θεραπευτικοί στόχοι, ενώ παράλληλα, η χρόνια ημικρανία αντιμετωπίζεται λόγω της κακής ανταπόκρισης στη θεραπεία και των περιορισμένων επιλογών θεραπείας.

Έπειτα αναφέρεται πως, έχουν εντοπιστεί ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον μετασχηματισμό της ημικρανίας, από τους οποίους η υπερβολική χρήση φαρμάκων, η ανεπαρκής ανακούφιση από τον πόνο και οι διαταραχές της διάθεσης πρέπει να ανησυχούν στην προσπάθεια αποφυγής του χρονοδιαγράμματος της ημικρανίας

Αναφορά γίνεται στο γεγονός πως, η παθοφυσιολογία του CM δεν είναι πλήρως κατανοητή και οι πρόσφατες εξελίξεις στην ηλεκτροφυσιολογία και τη νευροαπεικόνιση έδειξαν ότι η ανάπτυξη του CM είναι σημαντική για την υπερέκκριση του φλοιού, τη δυσλειτουργία του εγκεφαλικού συστήματος και την κεντρική ευαισθητοποίηση. 

Συνολικά επισημαίνεται πως, η CM μπορεί να διαφέρει από την ΕΜ στην κεντρική διέγερση η οποία συνδέεται με την πορεία της πονοκέφαλης προς σχεδόν καθημερινή βάση, ενώ παράλληλα, οι μεταβολές σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου έχουν εντοπιστεί σε ασθενείς με CM, αλλά απαιτούνται μελλοντικές διαχρονικές μελέτες για να καθοριστεί εάν αυτές οι πλαστικές μεταβολές είναι αιτίες ή συνέπειες της χρονοποίησης της ημικρανίας και εάν μπορούν να χρησιμεύσουν ως «εγκεφαλική υπογραφή» για τους φαινότυπους, την εξέλιξη και την πρόγνωση της ημικρανίας.

Πηγή: Su M, Yu S. Chronic migraine: A process of dysmodulation and sensitization. Mol Pain. 2018;14:1744806918767697. doi:10.1177/1744806918767697

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com


Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια