ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ! | INMEDHEALTH

Διατροφή και υγεία των ματιών!

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση μελέτης σχετικά με την συσχέτιση της διατροφής και την υγεία των ματιών.

Αρχικά αναφέρεται πως, η διατροφή είναι ένας βασικός παράγοντας τρόπου ζωής που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην οφθαλμική υγεία. 

Η μελέτη με τίτλο «Διατροφή και υγεία των ματιών» περιέχει 12 άρθρα, συμπεριλαμβανομένων κριτικών και πρωτογενών ερευνητικών μελετών, που αναφέρουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με το ρόλο της διατροφής στη διατήρηση της υγείας των ματιών και τη δυνητική χρήση διατροφικών παρεμβάσεων για πρόληψη ή θεραπεία οφθαλμικών παθήσεων. 

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως, αυτά τα έγγραφα καλύπτουν ένα φάσμα οφθαλμικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αγγειογένεσης του κερατοειδούς, του καταρράκτη, της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (AMD) και πειραματικών μοντέλων αμφιβληστροειδούς νόσου.

Τονίζεται πως, οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη και της AMD, αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, ενώ παράλληλα, η επίκτητη απώλεια όρασης που σχετίζεται με αυτές τις καταστάσεις μπορεί να είναι καταστροφική για το άτομο λόγω του επιζήμιου αντίκτυπου στην ποιότητα ζωής. 

Επισημαίνεται πως, αν και η παθογένεση αυτών των καταστάσεων δεν είναι πλήρως κατανοητή, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι επιπτώσεις τους μπορούν, σε κάποιο βαθμό, να μετριαστούν με τη στόχευση τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου. Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι η διατροφή έχουν συνδεθεί με τις πιο κοινές ασθένειες που πλήττουν τους ηλικιωμένους, η διατροφική τροποποίηση και η συμπλήρωση διατροφής για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτών των ασθενειών έχει προσελκύσει σημαντική επιστημονική προσοχή. 

Τέλος τονίζεται πως, οπως αποδεικνύεται από την ποιότητα και την ποικιλομορφία των συνεισφορών στην μελέτη, ο ρόλος της διατροφής στην υγεία των ματιών παραμένει ένας εξαιρετικά επίκαιρος τομέας, με περιθώριο για μελλοντική έρευνα για την ενίσχυση της κατανόησης του ρόλου των διατροφικών στρατηγικών για τη βελτιστοποίηση της υγείας των ματιών.

Πηγή: Lawrenson, J. G., & Downie, L. E. (2019). Nutrition and Eye Health. Nutrients, 11(9), 2123. https://doi.org/10.3390/nu11092123

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια