ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΟΞΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΒΛΑΒΗ! | INMEDHEALTH

Αρτηριακή πίεση και οξεία νεφρική βλάβη!

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση μελέτης με θέμα την αρτηριακή πίεση και την οξεία νεφρική βλάβη.

Αρχικά αναφέρεται πως, η διατήρηση της βέλτιστης αρτηριακής πίεσης είναι μια σημαντική πτυχή της πρόληψης του οξέος νεφρικού τραυματισμού (AKI), ειδικά για ασθενείς που εξαρτώνται από αγγειοσυστοφόρο. 

Τονίζεται πως, αν και η μέση αρτηριακή πίεση (ΜΑΡ) έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε προηγούμενες δοκιμές για την πρόληψη του ΑΚΙ, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι το ΜΑΡ αντικατοπτρίζει πραγματικά την αιμάτωση των οργάνων.

Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως, στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η πίεση διάχυσης, συμπεριλαμβανομένης της διαστολικής πίεσης διάχυσης και της μέσης πίεσης διάχυσης (MPP) υπολογίζεται με κεντρική φλεβική πίεση (CVP) και μπορεί να είναι πιο χρήσιμη από το ευρέως χρησιμοποιούμενο MAP για την πρόληψη της AKI. 

Τέλος αναφέρεται πως, αυτό τονίζει τη σημασία της διατήρησης της διαστολικής αρτηριακής πίεσης και της αποφυγής αύξησης της CVP για την πρόληψη του AKI σε ασθενείς με σήψη ή επεμβατική χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση σχετικά με τη θεραπεία!

Πηγή: Sato, R., Luthe, S. K., & Nasu, M. (2017). Blood pressure and acute kidney injury. Critical care (London, England), 21(1), 28. https://doi.org/10.1186/s13054-017-1611-7

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια