Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΗ ΣΤΕΡΟΕΙΔΩΝ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ! | INMEDHEALTH

Η Ασφάλεια των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στην οστεοαρθρίτιδα: Τι αναφέρει η βιβλιογραφία;

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση μελέτης για τα ΜΣΑΦ στην οστεοαρθρίτιδα.

Αρχικά αναφέρεται πως, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) συνιστώνται και συνταγογραφούνται ευρέως για τη θεραπεία του πόνου στην οστεοαρθρίτιδα. 

Έπειτα αναφέρεται πως, ενώ μετρήθηκε ότι έχει μέτρια επίδραση στον πόνο στην οστεοαρθρίτιδα, τα ΜΣΑΦ έχουν συσχετιστεί με ευρεία ανεπιθύμητη ενέργεια που επηρεάζει το γαστρεντερικό, καρδιαγγειακό και νεφρικό σύστημα. 

Τονίζεται πως, η γαστρεντερική τοξικότητα εντοπίζεται σε όλα τα ΜΣΑΦ, τα οποία μπορεί να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία κατά τη θεραπεία ηλικιωμένων ασθενών με οστεοαρθρίτιδα και οι γαστρικές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να μειωθούν λαμβάνοντας ταυτόχρονα γαστροπροστατευτικό παράγοντα, αν και οι εντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες δεν βελτιώνονται. 

Έπειτα αναφέρεται πως, η καρδιαγγειακή τοξικότητα σχετίζεται με όλα τα ΜΣΑΦ ως ένα βαθμό και ο βαθμός κινδύνου φαίνεται να είναι ειδικός για τη φαρμακοθεραπεία, ενώ παράλληλα, ένας αυξημένος κίνδυνος οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου και καρδιακής ανεπάρκειας παρατηρείται με όλα τα ΜΣΑΦ, ενώ ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου φαίνεται να περιορίζεται στη χρήση δικλοφαινάκης και μελοξικάμης. 

Τονίζεται πως, όλα τα ΜΣΑΦ έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν οξεία νεφρική βλάβη σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα με συν-νοσηρές καταστάσεις όπως υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια και σακχαρώδης διαβήτης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, ενώ παράλληλα, η οστεοαρθρίτιδα σχετίζεται με την θνησιμότητα, η οποία μπορεί να εξηγηθεί από μειωμένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας λόγω του πόνου στα κάτω άκρα, της παρουσίας συννοσηρών παθήσεων και των δυσμενών επιδράσεων των φαρμάκων κατά της οστεοαρθρίτιδας, ιδίως των ΜΣΑΦ. 

Αυτή η αφηγηματική ανασκόπηση της πρόσφατης βιβλιογραφίας προσδιορίζει δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των μη επιλεκτικών ΜΣΑΦ για την καλύτερη κατανόηση του κινδύνου.

Πηγή: Cooper, C., Chapurlat, R., Al-Daghri, N., Herrero-Beaumont, G., Bruyère, O., Rannou, F., Roth, R., Uebelhart, D., & Reginster, J. Y. (2019). Safety of Oral Non-Selective Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs in Osteoarthritis: What Does the Literature Say?. Drugs & aging, 36(Suppl 1), 15–24. https://doi.org/10.1007/s40266-019-00660-1

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια