ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ! | INMEDHEALTH

Οι επιδράσεις του μελιού κατά του μεταβολικού συνδρόμου!

Ακολουθεί ανασκόπηση έρευνας που συνδέει τις θετικές επιδράσεις του μελιού κατά του μεταβολικού συνδρόμου.

Αναφέρεται πως, το μεταβολικό σύνδρομο (MetS) είναι μια ομάδα ασθενειών που περιλαμβάνουν παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία και υπέρταση. 

Επιπλέον τονίζεται πως, υπάρχουν πολυάριθμες προκλινικές και ανθρώπινες μελέτες που αναφέρουν τις προστατευτικές επιδράσεις του μελιού έναντι του MetS. 

Επισημαίνεται πως, το μέλι είναι ένα διατροφικό φαγητό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ παράλληλα, η λήψη μελιού μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποτρέπει την υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους. 

Τονίζεται πως, βελτιώνει το μεταβολισμό των λιπιδίων μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη (TC), τα τριγλυκερίδια (TG), τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και την αύξηση της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL), γεγονός που οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο αθηρογένεσης.

Επιπλέον αναφέρεται πως, το μέλι ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία σταθεροποιεί περαιτέρω τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και προστατεύει το πάγκρεας από την υπερδιέγερση που προκαλείται από την αντίσταση στην ινσουλίνη. 

Ακόμα επισημαίνεται πως, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, ο οποίος είναι ένας από τους κεντρικούς μηχανισμούς στο MetS. 

Συμπέρασμα είναι πως, το μέλι προστατεύει το αγγειακό σύστημα από ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και αναδιαμόρφωση. Ως εκ τούτου, υπάρχει ισχυρή δυνατότητα να ενσωματωθεί η συμπλήρωση μελιού στη διαχείριση του MetS, τόσο ως προληπτικά όσο και ως συμπληρωματικά θεραπευτικά μέσα.

Πηγή: Ramli, N. Z., Chin, K. Y., Zarkasi, K. A., & Ahmad, F. (2018). A Review on the Protective Effects of Honey against Metabolic Syndrome. Nutrients, 10(8), 1009. https://doi.org/10.3390/nu10081009

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com


Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια