ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ; | INMEDHEALTH

Ποια είναι τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας;

Μια μελέτη υποδηλώνει τα οφέλη για την υγεία σας από την μαύρη σοκολάτα.

Αρχικά αναφέρεται πως, είναι πολύ γνωστό ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα διαθέτουν πολυφαινόλες ως κύρια συστατικά των οποίων η διατροφική κατανάλωση έχει συσχετιστεί με ευεργετικά αποτελέσματα. 

Στην πραγματικότητα, το κακάο και οι πολυφαινόλες της μαύρης σοκολάτας ασκούν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δραστηριότητες. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως, οι πολυφαινόλες του κακάου προκαλούν απελευθέρωση οξειδίου του αζώτου (ΝΟ) μέσω ενεργοποίησης της ενδοθηλιακής συνθάσης ΝΟ η οποία, με τη σειρά της, ευθύνεται για αγγειοδιαστολή και καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα. 

Έπειτα τονίζεται πως, υπό το φως των παραπάνω περιγραφόμενων ιδιοτήτων, έχουν διεξαχθεί ορισμένες κλινικές δοκιμές με βάση την κατανάλωση κακάου και μαύρης σοκολάτας σε υγιή άτομα καθώς και σε διαφορετικές κατηγορίες ασθενών, όπως εκείνοι που πάσχουν από καρδιαγγειακά, νευρολογικά, εντερικά και μεταβολικές παθολογίες. 

Τονίζεται πως, ακόμα και αν τα δεδομένα δεν είναι πάντοτε ταυτόχρονα, οι τροποποιήσεις των βιοδεικτών της νόσου συχνά συνδέονται με τη βελτίωση των κλινικών εκδηλώσεων. Αρκετά ενδιαφέρον, μετά από κατάποση κακάου και μαύρης σοκολάτας, οι πολυφαινόλες του κακάου ρυθμίζουν επίσης τα εντερικά μικροβιώματα, οδηγώντας έτσι στην ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν μια ανοσογόνο αντιφλεγμονώδη οδό στον ξενιστή.

Πηγή: Magrone, T., Russo, M. A., & Jirillo, E. (2017). Cocoa and Dark Chocolate Polyphenols: From Biology to Clinical Applications. Frontiers in immunology, 8, 677. https://doi.org/10.3389/fimmu.2017.00677

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com


Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια