ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ! | INMEDHEALTH

Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής!

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη, ορισμένων μορφών καρκίνου, κατάθλιψης καθώς και καλύτερη ψυχική και σωματική Υγεία. 

Στην παρούσα ανασκόπηση, παρουσιάστηκε εν συντομία ο ρόλος της ΜΔ στην πρόληψη και τη θεραπεία DM, καθώς και οι πιθανοί προστατευτικοί μηχανισμοί κατά της νόσου. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως, σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, μια μεγαλύτερη προσήλωση στην ΜΔ, όπως αξιολογείται από διάφορους δείκτες, σχετίζεται αντιστρόφως με τον κίνδυνο T2DM στον γενικό πληθυσμό, σε άτομα με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και σε ασθενείς με καθιερωμένο CVD, ενώ παράλληλα, οι επεμβατικές μελέτες καταδεικνύουν επίσης τον ευεργετικό ρόλο της ΜΔ στη διαχείριση του T2DM, με τους ασθενείς που έκαναν ΜΔ να εμφανίζουν μεγαλύτερες βελτιώσεις στον γλυκαιμικό έλεγχο και στους παράγοντες κινδύνου CVD, σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν μια δίαιτα ελέγχου. 

Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΜΔ μπορεί επίσης να έχει ευεργετικό ρόλο στην πρωτοβάθμια και δευτερογενή πρόληψη της CVD και ευνοϊκή επίδραση στο ήπαρ και τη σεξουαλική λειτουργία σε διαβητικούς ασθενείς, ωστόσο, επί του παρόντος λείπουν επαρκή δεδομένα.

Συμπερασματικά τονίζεται πως, παρόλο που τα τρέχοντα δεδομένα είναι ανεπαρκή, τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν την ευεργετική επίδραση της ΜΔ στην πρόληψη και θεραπεία του T2DM. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη παγκόσμια αύξηση του επιπολασμού της νόσου, καθώς και τα διάφορα καθιερωμένα οφέλη για την υγεία της ΜΔ, οι στρατηγικές που αποσκοπούν στην προώθηση της τήρησης αυτού του διατροφικού προτύπου έχουν σημαντικό ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία.

Πηγή: Georgoulis, M., Kontogianni, M. D., & Yiannakouris, N. (2014). Mediterranean diet and diabetes: prevention and treatment. Nutrients, 6(4), 1406–1423. https://doi.org/10.3390/nu6041406

Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, Σύμβουλος Υγείας
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια