ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ | INMEDHEALTH

Κουρκουμίνη & Οστεοαρθρίτιδα

Ο κουρκουμάς αποτελεί την κύρια πηγή της πολυφαινόλης κουρκουμίνης. Είναι ένα μπαχαρικό το οποίο έχει αναγνωριστεί για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες προσελκύοντας το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Οι αντιοξειδωτικές & αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης είναι οι δύο κύριοι μηχανισμοί οι οποίοι μπορούν να ερμηνεύσουν την πλειοψηφία των θετικών επιδράσεων του κουρκουμά σε διάφορες φυσιολογικές & παθολοφυσιολογικές καταστάσεις.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια κατάσταση η οποία φαίνεται ότι μπορεί να συνδέεται με τη συστηματική φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης των επιπέδων των κυτταροκινών. Παρότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, διάφοροι φαρμακευτικοί παράγοντες δοκιμάζονται, ωστόσο, κάποιοι είναι ακριβοί και έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Έτσι, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε εναλλακτικές θεραπείες συμπεριλαμβανομένων διατροφικών συμπληρωμάτων & βοτάνων.

Υπάρχουν μελέτες οι οποίες δείχνουν τα οφέλη της κουρκουμίνης σε ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα & ρευματοειδή αρθρίτιδα.  


Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας δείχνει ότι η χορήγηση standardized εκχυλισμάτων κουρκουμά για 8-12 εβδομάδες (τυπικά 1000 mg κουρκουμίνης ημερησίως) μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, κυρίως του πόνου & τα συμπτωμάτων σχετιζόμενων με τη φλεγμονή και να οδηγήσει σε βελτίωση της συμπτωματολογίας παρόμοια με αυτή που παρέχεται μετά τη λήψη ibuprofen και diclofenac sodium.

Συμπερασματικά: Ως εκ τούτου, τα εκχυλίσματα κουρκουμά & η κουρκουμίνη θα μπορούσαν να συστήνονται για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας & κυρίως της οστεοαρθρίτιδας. 

Κείμενο: Κοντοέ Μαρία, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια