ΟΙΝΟΣ ΕΥΦΡΑΙΝΕΙ ΚΑΡΔΙΑΝ! | INMEDHEALTH

Οίνος ευφραίνει καρδίαν 

Αρχίζοντας με την ιστορία του κρασιού, η καλλιέργεια της αμπέλου φαίνεται να ξεκίνησε το 5.000 π.Χ στην περιοχή του Καυκάσου όπου το κλίμα της περιοχής ήταν ευνοϊκό. Το κρασί χρησιμοποιείτο στη φαρμακολογία, στη πλύση τραυμάτων,ως αναλγητικό,δυναμωτικό, καθαρτικό αλλά και για την επίτευξη πνευματικών επιδόσεων και κοινωνικότητας. Η κατανάλωση λοιπόν του κρασιού ήταν δημοφιλής παγκοσμίως για πολλούς αιώνες.

Το κρασί χωρίζεται στους ακολούθους τύπους:

  1. ανάλογα με το χρώμα:  κόκκινο, λευκό,ροζέ
  2. ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα: ξηρά, ημίγλυκα, γλυκά

Το κρασί και ειδικότερα το κόκκινο,έχει απασχολήσει ανά τα χρόνια διάφορους κλάδους για τις ιδιότητές του καθώς περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά για την ανθρώπινη υγεία. Οι πολυφαινόλες του κρασιού και ειδικότερα η ρεσβερατρόλη, οι ανθοκυανίνες  και οι κατεχίνες δρουν κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, της στεφανιαίας νόσου, προστατεύουν τον εγκέφαλο και έχουν αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Με βάση μελέτες που έγιναν in vivo και in vitro μια ορισμένη ποσότητα κατανάλωσης κρασιού μπορεί να αποτρέψει διάφορες χρόνιες ασθένειες. Αυτό οφείλεται εν μέρη στην παρουσία των αντιοξειδωτικών του κόκκινο κρασιού (ρεσβερατρόλη,κατεχίνες).

Βέβαια το κόκκινο κρασί σχετίζεται και με άλλα οφέλη για την υγεία που αποδίδονται στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει όπως: μειωμένο ρίσκο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου  (προστάτη,εντέρου), άνοιας, κατάθλιψης.

Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ οι οποίες ανάμεσα σε άλλες είναι:  
  1. κίρρωση ήπατος
  2. αύξηση σωματικού βάρους, αλλά και
  3. καρδιαγγειακές παθήσεις

Συμπερασματικά η μέτρια κατανάλωση κρασιού, και ειδικότερα κόκκινου κρασιού το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, σχετίζεται με την πρόληψη καρκίνου και κυρίως καρδιαγγειακών παθήσεων και στεφανιαίας νόσου.

Πηγές:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29997312/?from_term=wine+consumption&from_filter=ds1.y_5&from_pos=1,https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30143406/?from_term=wine+history&from_filter=ds1.y_5&from_page=2&from_pos=3, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31597344/?from_term=wine+consumption&from_filter=ds1.y_5&from_pos=2 

Κείμενο: Σάζαλη Κατερίνα, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια