ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ: ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΨΕΜΑ; | INMEDHEALTH

Τεστ Δυσανεξίας: Αλήθεια ή ψέμα;

Άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος και δυσκολεύονται καταφεύγουν πολύ συχνά στα τεστ δυσανεξίας, καθώς πιστεύουν ότι θα είναι η σωτηρία τους. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός τεστ στην αγορά που υπόσχονται απώλεια βάρους και η ύπαρξή τους βασίζεται στην θεωρία πως ο οργανισμός μας δεν είναι ικανός να μεταβολίσει κάποιες τροφές, που είναι υπεύθυνες για την αύξηση του βάρους, οπότε εάν τις αποκλείσουμε εντελώς από την διατροφή μας θα πετύχουμε τον στόχο μας.

Τι είναι η τροφική δυσανεξία και ποια τα συμπτώματα;
Η τροφική δυσανεξία ορίζεται ως τροφική υπερευαισθησία στην οποία δεν εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως στην τροφική αλλεργία. Οι αιτίες μπορεί να είναι ενζυμικές π.χ. δυσανεξία στην λακτόζη, φαρμακολογικές π.χ. φυσικές χημικές ουσίες όπως η καφεΐνη ή τοξικές.
Συνήθη συμπτώματα είναι η πρησμένη κοιλιά, οι δερματικοί ερεθισμοί και οι διάρροιες κάποιες ώρες μετά την κατανάλωση μίας τροφής, τα οποία όπως δεν είναι πάντοτε σαφή.

Τεστ αναγνώρισης δυσανεξίας
Εάν δεν τίθεται θέμα τροφικής αλλεργίας που εξετάζεται μέσω δερματικών δοκιμασιών και αιματολογικών εξετάσεων, τότε μία δυσανεξία αναγνωρίζεται μέσω αποκλεισμού και επανεισαγωγής της τροφής που προκάλεσε τα παραπάνω συμπτώματα. 

Τι ισχύει τελικά;
Οποιοδήποτε εναλλακτικό τεστ αναγνώρισης τροφικής δυσανεξίας, όπως δοκιμή παλμού, εξέταση αίματος, ανάλυση τρίχας ή ηλεκτροδερματικό τεστ δεν έχει καμία επιστημονική βάση και μία τροφική δυσανεξία δεν σχετίζεται με την παχυσαρκία. Ο αποκλεισμός τροφίμων χωρίς την ύπαρξη αλλεργίας ή δυσανεξίας είναι δυνατό να προκαλέσει προβλήματα υγείας και έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό.

Τον Αύγουστο του 2016 το Υπουργείο Υγείας μετά από τον αγώνα της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος ανακοίνωσε πως κανένα εναλλακτικό τεστ τροφικής δυσανεξίας δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και δεν πρέπει να εφαρμόζεται πουθενά, καθώς δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους. 

Τα τεστ δυσανεξίας που κυκλοφορούν είναι απάτη και αυτοί που τα εφαρμόζουν δεν νοιάζονται για την υγεία σας, αλλά για τα χρήματά σας!

Πηγές:
“Food Allergy and Food Intolerance: Food Fact Sheet”, British Dietetic Association
“Food intolerance”, United Kingdom National Health Service
«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΔΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΒΙΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ», Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων
Υπουργική απόφαση: 
https://www.ed-de.gr/images/diafora/test_dysanexias/test_dysanexias.pdf

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια