Οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων – Μέρος 2ο
Στο παρόν άρθρο συνεχίζουμε την αναφορά στις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων, που βοηθούν και πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Πιο συγκεκριμένα:
Λεβάντα: είναι αντισπασμωδική, αντισηπτική, αντιβακτηριδιακή, ηρεμιστική, επιπλέον ηρεμεί και ρυθμίζει το νευρικό σύστημα. Το ρόφημα λεβάντας βοηθά στην κούραση και τις ημικρανίες.
Μέντα: είναι αντισπασμωδική, δρα εναντίον της ναυτίας, των γαστρικών και εντερικών προβλημάτων, αποτρέπει το φούσκωμα καθώς είναι και αντισηπτική, αναλγητική. Το τσάι με μέντα βοηθά στους κολικούς του εντέρου, στο κρύωμα και τη γρίπη.
Μελισσόχορτο: είναι αντισπασμωδικό, χαλαρωτικό, ρυθμιστικό του νευρικού συστήματος αλλά και εντομοαπωθητικό. Ένα ρόφημα από φρέσκα φύλλα βοηθά σε περιπτώσεις κούρασης και κατάθλιψης.
Τριγωνέλλα(fenugreek): ένα τσάι με τριγωνέλλα κάνει καλό στο έντερο, σε περιπτώσεις αδυναμίας. Είναι αντιπυρετική, τονωτική και διουρητική.
Φασκόμηλο: είναι αντισπασμωδικό, αντιβακτηριδιακό, στυπτικό, αντισηπτικό, ρυθμίζει τις ορμόνες. Επιπλέον το ρόφημα βοηθά στις φλεγμονές του στόματος και του λαιμού. Η χρήση του πρέπει να γίνεται με σύνεση γιατί οι μεγάλες ποσότητες φασκόμηλου μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση.
Ύσσωπος: χρησιμοποιείται κυρίως για βρογχίτιδες, κρυώματα και το άσθμα, επίσης είναι εφιδρωτικό αντιπυρετικό, στυπτικό. Προσοχή όμως στην υπερβολική χρήση καθώς μπορεί να προκαλέσει σπασμούς.
Χαμομήλι: υπάρχουν δυο διαφορετικών ειδών χαμομήλια, το γερμανικό και το ρωμαϊκό τα οποία όμως περιέχουν παρόμοια συστατικά. Το χαμομήλι χρησιμοποιείται τοπικά για επούλωση πληγών και από το στόμα ως ηρεμιστικό και για γαστρεντερικές παθήσεις.
Γαϊδουράγκαθο: χρησιμοποιείται για διαταραχές του ήπατος (κίρρωση,ηπατίτιδα) και για προβλήματα στη χοληδόχο κύστη. Το silymarin θεωρείται το κύριο συστατικό του γαϊδουράγκαθου το οποίο είναι και το συνηθέστερα χρησιμοποιούμενο φυτικό συμπλήρωμα για ηπατικά προβλήματα.
Εχινάκεια: είναι ένα δημοφιλές φυτικό φάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη θεραπεία και την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος. Τα παρασκευάσματα echinacea (εχινάκεια) έχουν χρησιμοποιηθεί τοπικά για πληγές και σε δερματικά προβλήματα. Οι ρίζες και το άνθος χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα για την παρασκευή τσαγιού, εκχυλισμάτων, κάψουλων, δισκίων και παρασκευασμάτων για εξωτερική χρήση. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολύ μεγάλα διαστήματα και από άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα.
Καταναλώνοντας λοιπόν βότανα, σε οποιαδήποτε μορφή, μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από διάφορες μορφές γρίπης ή ασθενειών. Η κατανάλωση φυσικά πρέπει να γίνετε με σύνεση και χωρίς υπερβολή.
Πηγές: Βιβλίο: Λεξικό μπαχαρικών και μυρωδικών
https://ods.od.nih.gov/factsheets/list-Botanicals/
Κείμενο: Σάζαλη Κατερίνα, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com
Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.
0 Σχόλια