ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ: ΜΕΡΟΣ 1Ο | INMEDHEALTH

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων – Μέρος 1ο

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στις θεραπευτικές ιδιότητες των μπαχαρικών και σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να τα καταναλώσουμε. Αυτή την εβδομάδα σειρά έχουν τα βότανα τα οποία και αυτά με τη σειρά τους χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια όχι μόνο για μαγειρικούς αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Αρχίζοντας λοιπόν,

Αρτεμισία: βοηθά στην πέψη, ρυθμίζει την εμμηνορία, είναι αντισπασμωδικό και αντιπυρετικό. Ένα ρόφημα από φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα τονώνει το στομάχι, βελτιώνει την λειτουργία του συκωτιού και βοηθά σε περιπτώσεις χρόνιας βρογχίτιδας.

Βασιλικός: αντιμικροβιακό, τονωτικό, θερμαντικό, αντισηπτικό, βοηθά στην πέψη και ανοίγει την όρεξη. Σε περιπτώσεις καταρροή, βήχα ή πονοκεφάλου κάνουμε εισπνοές με βασιλικό.

Γλιστρίδα: είναι διουρητική, δροσιστική, αντιπυρετική. Βοηθά στην ανακούφιση από τη δυσεντερία και τις φλεγμονές των εντέρων.

Ρίγανη: είναι τονωτική, αντισπασμωδική, τονώνει το νευρικό σύστημα. Έχει χρησιμοποιηθεί για αναπνευστικές, γαστρεντερικές διαταραχές και ως αντιμικροβιακή.

Δάφνη: βοηθά την πέψη, την κυκλοφορία του αίματος, ανοίγει την όρεξη και είναι αντισηπτική. Το ρόφημα δάφνης βοηθά σε περιπτώσεις γαστρικών προβλημάτων.

Ερυθραία: ανοίγει την όρεξη, βοηθά την πέψη, είναι τονωτική και αντιφλεγμονώδες. Το ρόφημα με ερυθραία βελτιώνει τα πεπτικά προβλήματα και μπορεί να επαναφέρει την όρεξη μετά από ασθένεια.

Θυμάρι: είναι αντισηπτικό, αντισπασμωδικό και βακτηριοκτόνο (κυρίως για τους βρόγχους), ανακουφίζει τον ξερόβηχα και είναι εφιδρωτικό. Ένα ρόφημα από κλωνάρια θυμαριού μπορεί να ανακουφίσει τους πόνους του στομαχιού και την διάρροια. Επιπλέον εφαρμόζοντάς το εξωτερικά σαν έλαιο καταπραΰνει τα τσιμπήματα εντόμων.

Κόλιαντρο:  είναι αντιβακτηριδιακό, βοηθά την πέψη και ανοίγει την όρεξη. Τα θεραπευτικά συστατικά του κόλιαντρου βρίσκονται κυρίως στους σπόρους. Κάνοντας τα ρόφημα βοηθούν στα φουσκώματα, τους πόνους του στομάχου και στις διάρροιες.

Βλέπουμε λοιπόν ότι τα βότανα βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει διάφορες μορφές γρίπης, φλεγμονών και διαταραχών του εντέρου, απλά και μόνο κάνοντάς τα ρόφημα ή εισπνέοντας τα (βρασμένα σε νερό)!

Πηγές: https://ods.od.nih.gov/factsheets/list-Botanicals/ 
Βιβλιογραφία: Λεξικό μπαχαρικών και μυρωδικών

Κείμενο: Σάζαλη Κατερίνα, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια