Φυτοθεραπεία για όλα (Μέρος 1ο)
Οι καρποί, οι ρίζες, τα φυτά και άλλα συστατικά της φύσης ήταν πάντα γνωστά για τη θρεπτική τους αξία αλλά και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Με την πάροδο των χρόνων μάθαμε ποια είναι η δραστική ουσία του φυτού με τις καταπραϋντικές ιδιότητες, ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος κατανάλωσης τους και φυσικά πως να τους συμπεριφερθούμε έτσι ώστε να πάρουμε από αυτά όσο είναι δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Έτσι λοιπόν ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού τα κατηγοριοποιούμε ως εξής:
Για προβλήματα των οστών και των αρθρώσεων:
→ μουρουνέλαιο: είναι καλή πηγή βιταμίνης Α και D. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της σωστής ανάπτυξης των οστών και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας καλής όρασης και σε ένα υγιές δέρμα. Η βιταμίνη D, γνωστή ευρεύως, σταθεροποιεί το ασβέστιο στα οστά ενισχύοντας τον σκελετό και καταπολεμά την οστεοπόρωση. Το μουρουνέλαιο είναι απαραίτητο όχι μόνο για προβλήματα οστών και αρθρώσεων αλλά και για τη σωστή και υγιή ανάπτυξη των παιδιών.
Το μουρουνέλαιο παράγεται από το ήπαρ του μπακαλιάρου και της μουρούνας(λευκά ψάρια) σε αντίθεση με το ιχθυέλαιο που παράγεται από τη σάρκα λιπαρών ψαριών(σαρδέλα).
→horsetail: η ‘ουρά του αλόγου’ φυτό που πήρε το όνομά του εξαιτίας του σχήματος του κλωναριού του. Εξαιρετικά πλούσιο σε πυρίτιο το καθιστά κατάλληλο για προβλήματα αρθρώσεων και κατάγματα.
→αρπαγόφυτο: αυτό το φυτό παρουσιάζει υψηλή αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση, απαραίτητο σε ασθενείς με αρθροπάθειες καθώς ανακουφίζει τους πόνους των αρθρώσεων. Ακόμα ενδείκνυται και για αθλητές καθώς αντιμετωπίζει τενοντίτιδες και τους πόνους των αρθρώσεων λόγω έντονης προσπάθειας.
Για το αδυνάτισμα:
→ ρίζα konjac: δραστικό συστατικό αυτής της ρίζας είναι η γλυκομανάνη η οποία όταν εισέρχεται στον στομάχι έχει την ιδιότητα να απορροφά πάνω από 100 φορές το βάρος της σε νερό. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα gel στο στομάχι το οποίο δρα ως ανασταλτικό και προκαλεί αίσθημα κορεσμού.
→ πράσινο τσάι: πλούσιο σε πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους. Το τσάι επίσης γνωστό ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος βοηθά πνεύμα και σώμα έχοντας ηπιότερη διεγερτική δράση από τον καφέ, χάρη στην αργή και σταδιακή απελευθέρωση της καφεΐνης.
Πηγές:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28501226/
βιβλιογραφία: οδηγός φυτοθεραπείας
0 Σχόλια