ΚΕΦΙΡ, ΤΟ «ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ» | INMEDHEALTH

ΚΕΦΙΡ, ΤΟ «ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ»

Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που γίνεται από αγελαδινό, κατσικίσιο, βουβαλίσιο ή πρόβειο γάλα, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την προσθήκη «σπόρων» κεφίρ, δηλαδή καλλιέργειας ζυμομυκήτων και βακτηρίων που το μείγμα τους μοιάζει σαν κομμάτι από κουνουπίδι, στο γάλα. Έχει όξινη γεύση και κρεμώδη υφή.

Οι «σπόροι» προέρχονται από τα Καυκάσια και τα Θιβετιανά όρη, θεωρούνταν πλούτος για μια οικογένεια και πηγαίναν από γενιά σε γενιά. Η λέξη κεφίρ στα τουρκικά σημαίνει «ευχάριστη γεύση» ή «ευεξία», μία κατάσταση που βίωναν όσοι το κατανάλωναν. Πολλοί περιγράφουν το κεφίρ ως ελιξήριο ζωής αυτών των φυλών και στην πραγματικότητα όχι άδικα, αφού έχει πολλά οφέλη και σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Η υψηλή διατροφική αξία του κεφίρ οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, λίπη, ασβέστιο, πρωτεΐνες, προβιοτικά, βιταμίνες (οι οποίες διαφέρουν ανάλογα των τύπο του γάλακτος) και δευτερεύοντα βιοδραστικά συστατικά, όπως κατεχίνες και σαλικυλικό οξύ που συμβάλλουν στην καλή υγεία. Επίσης, είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες Β1, Β2,Β5 και C, μέταλλα και απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην σωστή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, το κεφίρ έχει πολυάριθμα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Κάποιες από τις βασικές του ιδιότητες έχουν ως εξής:

● Αντικαρκινικές ιδιότητες: η τακτική του κατανάλωση θεωρείται ότι προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου και άλλων οργάνων όπως το στήθος και τους πνεύμονες. Αυτό οφείλεται στην βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και του μικροβιώματος του εντέρου 

● Υποχοληστερολαιμικές ιδιότητες: βάσει ερευνών φαίνεται πως το κεφίρ μειώνει τα τριγλυκερίδια του πλάσματος, την ολική χοληστερόλη και την «κακή» LDL χοληστερόλη

● Αντιδιαβητικές ιδιότητες: τα προβιοτικά που περιέχονται είναι ικανά να βελτιώσουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος

● Βελτίωση σύνθεσης μικροβιώματος του εντέρου, καλή λειτουργία του εντέρου και κατ’επέκταση ευκολότερη κατανάλωση από άτομα με ευαισθησία στο γάλα

●Αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που συμβάλλουν στην επούλωση των πληγών, σε μία ακόμα δηλαδή ιδιότητα του κεφίρ

Κάθε προϊόν όμως έχει θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά, οπότε στην αγορά επιλέγουμε το ρόφημα αυτό με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι.

Συνεπώς, το κεφίρ είναι μία πολύ καλή εναλλακτική πηγή προβιοτικών πέρα από το γιαούρτι, είναι φθηνό, θρεπτικό και με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Πηγές: 

Mohamed A. Farag et al, “Review: The Many Faces of Kefir Fermented Dairy Products: Quality Characteristics, Flavour Chemistry, Nutritional Value, Health Benefits, and Safety”, Nutrients 2020, 12, 346

Damiana D. Rosa et al, “Milk kefir: nutritional, microbiological and health benefits”, Nutrition Research Reviews (2017), 30, 82–96

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: 
►Βρείτε μας στο Instagram: 
►Βρείτε μας στο Linkedin: 
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια