Φυτοθεραπεία για όλα (Μέρος 2ο)
Φυτοθεραπεία για όλα: Στο προηγούμενο άρθρο ξεκινήσαμε να εξετάζουμε πως η φυτοθεραπεία βοηθά τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει καταστάσεις και διαταραχές όπως το αδυνάτισμα ή προβλήματα αρθρώσεων. Θα συνεχέσουμε λοιπόν, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού, την κατηγοριοποίηση τους.
Αρχίζοντας λοιπόν:
Για διαταραχές κυκλοφορίας του αίματος (στις διαταραχές αυτές συγκαταλέγονται προβλήματα όπως κιρσοί, ευρυαγγείες,αιμορροίδες κ.α)
• Αγριοκαστανιά: έχει ισχυρές φλεβοτονωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη στα δραστικά συστατικά που βρίσκονται στο φλοιό της. Η δράση αυτή ενισχύει την αντοχή των τριχοειδών αγγείων, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζει τους πόνους που προκαλούν οι αιμορροίδες και βοηθάει στην αντιμετώπιση των κιρσών, των οιδημάτων και τις ‘βαριές’ γάμπες.
• Σκόρδο: γνωστό απο την αρχαιότητα το σκόρδο κατείχε σημαντική θέση στην διατροφή των Αιγυπτίων. Γνωστό για τις αντιθρομβωτικές του ιδιότητες, συμβάλει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και τα αγγειακά επεισόδια που συνδέονται με αυτή (θρόμβωση αγγείων, έμφραγμα μυοκαρδίου). Επιπλέον βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ασκεί ευεργετική δράση στην υπέρταση.
Για αυπνία-άγχος
• Βαλεριάνα: πλούσια σε αιθέρια έλαια και διάφορα άλλα συστατικά έχει ηρεμιστικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Μειώνει την νευρικότητα, την ανησυχία εξαιτίας του στρές και βελτιώνει την διάθεση και τη συγκέντρωση. Επιπλέον βοηθάει στον ύπνο και την ποιότητα του χωρίς να προκαλεί εθισμό. Τέλος μπορούν να την καταναλώσουν άτομα που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα καθώς συμβάλλει στο άγχος και τη νευρικότητα.
• Πασιφλόρα: πλούσια σε φλαβονοειδή και αλκαλοειδή τα οποία βοηθούν στις διαταραχές του ύπνου. Ακόμα βοηθάει και αυτή στο άγχος και τη νευρικότητα χωρίς να προκαλεί εθισμό.
• Rhodiola: φυτό το οποίο η κατανάλωση του βοηθάει τον οργανισμό να προσαρμοστεί καλύτερα στις στρεσογόνες καταστάσεις, βοηθάει την ανησυχία και την πνευματική κόπωση.
Προβλήματα του προστάτη-ουροποιητικού
• Κολοκύθα (έλαιο σπόρου): το έλαιο σπόρου κολοκύθας είναι πλόυσιο σε ΄καλά’ λιπαρά οξέα καθώς και βιταμίνες , ιχνοστοιχεία. ‘Ολα αυτά τα συστατικά εμποδίζουν την εμφάνιση ή την φλεμονή του προστατικού ιστού (κολοήθης υπερπλασία του προστάτη).
• Κράμπερι: ευρεύως γνωστό για την καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων το κράμπερι πλούσιο σε προανθοκυανίδες εμποδίζει την προσκόλληση βακτηρίων (όπως E. Coli) στα τοιχώματα της ουροποιητικής όδού.
Πλήθος λοιπόν φυτών και καρπών βοηθούν στην αντιμετώπιση και στην καταπολέμηση προβλημάτων υγείας, λάμβάνοντας τα με μέτρο, χωρίς υπερβολή, και φυσικά ακολουθόντας τις οδηγίες του γιατρού μας!!
Πηγές:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28501226/
βιβλιογραφία: οδηγός φυτοθεραπείας
0 Σχόλια