Αμινοξέα και αποκατάσταση
Ένα από τα πιο συχνά αποτελέσματα μετά από έντονη γυμναστική ή μετά από την είσοδο σε ένα καινούργιο είδος άσκησης είναι το μυικό ‘πιάσιμο’.
Το μυικό πιάσιμο ή muscle soreness στα αγγλικά είναι αποτέλεσμα κυτταρικής καταστροφής και φλεγμονής στο μυικό σύστημα. Ιατρικά και στην βιβλιογραφία αναγράφεται και ως DOMS: delayed onset muscle soreness.
Οι μυικοί πόνοι είναι κοινό μυοσκελετικό φαινόμενο που φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα μετά από 48-72 ώρες. Σε κάθε άτομο, μπορεί να εκδηλωθεί ως δυσκαμψία, αδυναμία ακόμα και σαν δυσκολία στον συντονισμό και έλεγχο του μυ.
Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς ο μυς στην πραγματικότητα λειτουργεί κανονικά (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31238673/) , αλλά είναι ένας τρόπος του σώματος ακούσια να προστατέψει τον εαυτό του.
Εξαιτίας της αίσθησης και του πόνου που νιώθει το άτομο, το ΄πιάσιμο΄ αυτό επεμβαίνει στις αθλητικές του αποδώσεις. Για τον λόγο αυτό πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί για τον αποφυγή του ή την άμεση αποκατάσταση. Παρακάτω θα δούμε μια επιστημονική μελέτη πάνω στην συνεισφορά τον συμπληρωμάτων αμινοξέων BCAA (αμινοξέα βασικής αλυσίδας), στους μυικούς πόνους.
Το πανεπιστήμιο χώρισε μια ομάδα 15 ανδρών ηλικίας 21.5±0.4 σε γκρουπ:
1. Άτομα που έπαιρνα συμπλήρωμα BCAA (9 gr ανά ημέρα) πριν και μετά την άσκηση.
2. Άτομα που έπαιρναν placebo
3. Άτομα που έπαιρνα συμπλήρωμα BCAA πριν την άσκηση και placebo μετά, PRE group
4. Άτομα που έπαιρναν placebo πριν την άσκηση και BCAA μετά, POST group
Όλοι οι συμμετέχοντες εκτελούσαν την ίδια άσκηση και ελέγχθηκαν κάτω από τις ίδιες συνθήκες και τα αποτελέσματα οδήγησαν στο εξής συμπέρασμα.
Τα άτομα που χρησιμοποιούσαν το συμπλήρωμα πριν την άσκηση είχαν καλύτερα αποτελέσματα σχεδόν σε όλους τους τομείς και εξαιρετικά μειωμένους πόνους μετά την άσκηση.
Φυσικά δεν είναι αναγκαίο από κανένα να χρησιμοποιήσει συμπληρώματα καθώς η ξεκούραση και η καλή διατροφή είναι από τους βασικούς παράγοντες για την αποφυγή τραυματισμών και μυικών πόνων. Αν όμως κάποιος επιθυμεί να συμπεριλάβει στο πλάνο του και κάποιο συμπλήρωμα θα πρέπει να γνωρίζει από που προέρχεται, για ποιον λόγο το παίρνει, πότε είναι καλύτερο να το παίρνει και τι αποτελέσματα θα έχει.
0 Σχόλια