Αποκατάσταση πρώην ασθενών COVID-19: η θέση της επιστήμης | InMedHealth


Αποκατάσταση πρώην ασθενών COVID-19: η θέση της επιστήμης

Η πανδημία που έχει ξεσπάσει στο έτος που διατρέχουμε έχει επιφέρει αλλαγές στην ζωή μας, στον τρόπο που κινούμαστε και συναναστρεφόμαστε, στην δουλειά μας και έχει γεννήσει φοβίες που μέχρι τώρα έμοιαζαν να υπάρχουν μόνο σε λογοτεχνικές δυστοπίες.

Μέτρα έχουν ληφθεί για την αποφυγή της ασθένειας και είναι ευρέως γνωστά, παρόλα αυτά πρέπει να βρεθούν τρόποι επανένταξης και αποκατάστασης των ατόμων που επιβίωσαν από τον ιό καθώς ο αριθμός των νοσούντων είναι μεγάλος και αυξάνεται συνεχώς.

Ένα μεγάλο πάνελ διοργανώθηκε στο πανεπιστήμιο του Stanford της Μεγάλης Βρετανίας. Το πάνελ αυτό αποτελούνται από επιστήμονες των παρακάτω τομέων:

1)Αποκατάστασης 

2)Αθλητισμού και Άσκησης ( Sports and exercise medicine)

3)Ρευματολογίας

4)Ψυχιατρικής 

5)Ιατρικής γενικότερα

Ύστερα από έρευνα και συζητήσεις το πάνελ αυτό συμφώνησε και εξέδωσε 36 προτάσεις για έναν ιό που πρέπει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα του είναι ακόμα ελλιπή. 

Μέσα σε αυτές τις προτάσεις ιδιαίτερα σημαντικές ήταν εκείνες που  αφορούσαν την άσκηση ως μέσω αποκατάστασης. Στα νοσοκομεία της Αγγλίας (και αλλού) έχει ήδη υιοθετηθεί η πολιτική της συνταγογραφούμενης άσκησης σε άτομα που επιβίωσαν του ιού.

Οι θέσεις τους συνοψίζονται στις εξής: 

Πνευμονική Αποκατάσταση:

Χαμηλής έντασης άσκηση, ιδιαίτερα σε ασθενείς που απαιτείται οξυγονοθεραπεία, πάντα με συνεχή έλεγχο σε μόνιτορ όλων των ζωτικών σημείων. Η σταδιακή αύξηση της δυσκολίας της άσκησης θα πρέπει να βασίζεται στα συμπτώματα ου ασθενή.

Καρδιακή αποκατάσταση:

Ασθενείς που μετά την νόσο έχουν διαγνωστεί με μυοκαρδίτιδα θα πρέπει να έχουν μια περίοδο 3-6 μηνών ξεκούρασης ακόμα και αν απευθυνόμαστε σε αθλητές.

Αν επιστρέψουν σε αθλήματα ή δουλείες έντονης δραστηριότητας μετά από μυοκαρδίτιδα, τα άτομα θα πρέπει να υποβάλλονται σε περιοδικούς ελέγχους για τα επόμενα 2 χρόνια.

Αθλητική αποκατάσταση:

Ασθενείς με Covid – 19 που έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα: πονόλαιμο, πόνους στο σώμα, δύσπνοια, βήχα ή πυρετό πρέπει να αποφύγουν την οποιαδήποτε άσκηση για 2-3 εβδομάδες

Άτομα με ήπια συμπτώματα μπορούν να ακολουθήσουν ήπια γυμναστική με μεγάλες περιόδους ξεκούρασης και μικρής διάρκειας άσκησης. Υψηλής έντασης άσκηση πρέπει να αποφεύγεται.

Στην επιστροφή από την ασθένεια, η 1η εβδομάδα θα πρέπει να περιέχει διατάσεις (stretching) και ήπιες ασκήσεις ενδυνάμωσης οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν πριν την εισαγωγή του ατόμου σε καρδιοαναπνευστική άσκηση.

Είναι δύσκολοι και περίεργοι οι καιροί που διανύουμε και πέρα από τις συμβουλές που αφορούν την άσκηση ίσως η πιο σημαντική που δόθηκε να αποτελεί η ακόλουθη: είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η σωστή ενημέρωση του κόσμου (ασθενών ή μη) για το τι ακριβώς είναι αυτός ο ιός που αντιμετωπίζουμε, τι μπορεί να επιφέρει, πως μπορεί να αποφευχθεί και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί σωστά. Όχι φόβος, όχι ακρότητες μόνο σύνεση και προσοχή.

 Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της άγνοιας και η παραπληροφόρηση είναι πιο εύπεπτη για όλους. 

Βιβλιογραφία: The Stanford Hall consensus statement for postCOVID-19 rehabilitation Robert M Barker-Davies ,1,2 Oliver O’Sullivan ,1,3 Kahawalage Pumi Prathima Senaratne ,4,5 Polly Baker,1,6 Mark Cranley,4 Shreshth Dharm-Datta,4 Henrietta Ellis,4 Duncan Goodall,4,7 Michael Gough,4 Sarah Lewis,4 Jonathan Norman,4 Theodora Papadopoulou,4,8 David Roscoe,2,4 Daniel Sherwood,4 Philippa Turner,4,9 Tammy Walker,4 Alan Mistlin,4 Rhodri Phillip,4 Alastair M Nicol,4,10 Alexander N Bennett,1,11 Sardar Bahadur. Accepted 5 May 2020 Published Online First 31 May 2020  

Κείμενο: Καρούμπαλη Μαρίνα, Σπουδάστρια Βιολογίας - Προσωπική Γυμνάστρια

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!



*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια